Matias Varela & Peg Parnevik
Här i Sverige så finns det en bred mix av olika nationaliteter från hela världen och många svenskar har en annan grundnationalitet...
Bara hälften av våra svenska barn äter den rekommenderade mängden grönsaker och frukt vilket är 400 gram per dag. Denna dystra verklighet väckte Martina Jönssons engagemang i dessa frågor och idag är Martina en utbildad kostekonom och folkhälsovetare med inriktning inom mat och hälsa som också är hennes största intressen.
Martina driver företaget Matlabbet, där hon presenterar handfasta råd som är baserade på vetenskaplig fakta, hur vi kan få både våra medarbetare, kollegor, våra barn och oss själva att äta bra mat utan att krångla till det. Hon ger många tips på hur man kan leka, experimentera och nästan lura i barn nyttig mat och samtidigt utforska nya smaker och inspirera både föräldrar och pedagoger att bli bättre förebilder för de yngre.
Foto: Pamela Hanné
Hon föreläser gärna om både smak och sensorik, då det handlar om att uppleva maten med alla sina sinnen.
I dagens läge når varken vi vuxna eller våra svenska barn och ungdomar upp till de rekommendationer vi har rörande mat och fysisk aktivitet och Martina bestämde sig för att vara en del av lösningen på Sveriges folkhälsoproblematik.
Martina jobbar flexibelt runt om i hela landet och föreläser på bland annat förskolor, skolor och idrottsföreningar. Hon bygger mycket av sina föreläsningar kring sitt koncept Matlabbet, som handlar om att bli medveten om sina sinnen, att se maten som ett pedagogiskt verktyg i verksamheten och att experimentera med frukt och grönsaker för att hitta matglädjen.
I sitt koncept Matlabbet har Martina involverat barn som utvärderat hennes matexperimenten öppet och ärligt, och hon är övertygad om att det är tack vare barnens ärlighet som hon har tilldelats flera priser för sitt arbete.
Martina Jönsson är inte bara föreläsare och instruktör i bland annat yoga, utan också barnboksförfattare som tilldelats flertalet priser, däribland “Världens bästa kokbok för barn” 2018 i Gourmand Word Cookbook Awards som då hölls i Kina, pris för Årets Svenska Måltidslitteratur 2017 och även Hallands Akademis pris 2018.
Foto: Danny Nilsson
Martina har även tävlat i den nordiska mattävlingen Embla där hon representerade Sverige med sitt koncept Matlabbet i kategorin ”Bra mat för barn och unga” och hon har även blivit omnämnd ett flertal gånger i media för sitt gedigna engagemang kring bra mat för barn.
Boken “Matlabbet goda experiment för hungriga barn” bjuder på goda och spännande recept, men framförallt på en mängd enkla men effektfulla experiment där man måste använda sina sinnen för att utforska smakernas fantastiska värld.
Foto: Pamela Hanné
Martina har även tagit fram brädspelet ”Kryddresan” där man ger sig ut på uppdrag för att leta reda på kryddor till din kryddblandning som gömmer sig i de 12 olika regionerna runt om i världen. Varje region har tillhörande faktakort om typiska frukter och grönsaker samt information om regionens matkultur och vilka länder som ingår i varje region.
Martina håller föreläsningar, utbildningar, kick off och workshops för både offentliga och privata företag och personalgrupper där hon på ett inspirerande och engagerande sätt pratar fakta om kost & hälsa, sömn, stress, motion och motivation.
Foto: Danny Nilsson
”Är det möjligt att ta igen förlorad sömn?” eller ”Hur kommer man igång med träningen” är några av de frågor som besvaras under föreläsningarna, och det allra viktigaste målet för Martina är att deltagarna får med sig handfasta råd och enkla tips för en hälsosammare vardag. När man går ut från föreläsningen vet man vad man kan göra för förändringar och kan starta på en gång.
Hur du tar kontakt med Martina och mycket mer hittar du på matlabbet.se där du även kan köpa den prisbelönta boken “Matlabbet” och det inspirerande brädspelet “Kryddresan”.
Sponsrade artiklar
Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.