162040 KM
162040 KM0
162040 KM1
162040 KM2
162040 KM
162040 KM0
162040 KM1
162040 KM2

Ett enklare liv med vällagad mat till dörren

KlaraMaten är lösningen för alla som hellre vill ägna sin dyrbara tid åt nära och kära än åt timmar i mataffärens köer varje vecka, eller dagligen i köket med matlagning och diskning. Med färsk färdiglagad mat i matlådor fyllda med hälsosamma, vällagade och goda rätter levererade till dörren är problemet löst. Värm bara maten i mikron, duka bordet och njut av en välsmakande måltid, för att sedan ha hela kvällen över till precis vad du vill.

Cecilia, Gustav och Peter Runeborg, som tillsammans driver familjeföretaget KlaraMaten, är unika i Sverige med sitt koncept.

– Vi har en kund som tidigare bott utomlands i många år och som blev så himla glad och tacksam över att någon äntligen tagit den här servicen till Sverige, som underlättar vardagen enormt för barnfamiljer, berättar Cecilia.

Tillsammans startade trion företaget då de tyckte att de existerande tjänsterna med matkassar och annan hemleverans av mat inte underlättade vardagen på ett sätt som många människor efterfrågar. Matkassarna innehåller visserligen spännande recept på god och nyttig mat, men du måste fortfarande ägna lång tid åt matlagning och disk.

– Vi vill i stället erbjuda en mer komplett tjänst som verkligen avlastar människor och underlättar vardagen, utvecklar Cecilia.

KlaraMaten levererar färdiga matlådor hem till dig som kund. Menyerna är mycket varierande och består till största delen av klassisk svensk husmanskost som tilltalar så många som möjligt. Några exempel är klassisk fiskgratäng med kokt potatis och dillsås, vegetarisk lasagne och kalvfärsbiffar med potatismos och kantarellsås.

– Varje veckomeny varieras på så sätt att den innehåller ris, potatis och pasta. Vi växlar också mellan kött, fisk och ibland någon vegetarisk rätt, berättar Gustav.

En stor favorit bland kunderna är oxbringa med rotmos. När den serveras blir många väldigt glada – barn som vuxna. Maten är självklart lagad på förstklassiga råvaror och man anstränger sig så långt det är möjligt att använda sig av ekologiska alternativ.

– Ytterligare något som är viktigt när vi skapar våra menyer är att maten ska se trevlig ut på tallriken. Vi väljer också rätter som passar att värmas i mikro. Maten får inte bli torr, säger Cecilia och tillägger att många kunder vittnar om att deras gäster trott att de lagat maten själva eftersom den verkligen smakar hemlagad.

Eftersom varje portion innehåller en färdiglagad rätt som ska värmas, ingår inte tillbehör som till exempel kalla såser, rödbetor, sallad eller ketchup.

– Därför informerar vi alltid i god tid om vilka tillbehör som vi rekommenderar kunden att ha hemma. En krydda går inte att ta bort, därför lagar vi mat som ska passa alla, stora som små, säger Gustav.

Maten beställs enkelt på den informativa och lättmanövrerade hemsidan och levereras på tisdagar eller onsdagar. Kunden väljer själv vilken leveransdag som passar bäst och det går att välja mellan fyra, åtta, tolv eller sexton portioner. De större kassarna med fler portioner passar stora hushåll med många barn och de mindre är perfekta för ensamhushåll.

– Vi har även en hel del företagskunder. Det är väldigt bekvämt att använda våra matlådor som lunch eller när man behöver jobba sent. Man slipper köa i lunchrestaurangen och kan träna eller ta en promenad på lunchen, säger Cecilia.

I tider av tighta deadlines underlättar KlaraMatens tjänst genom att tillföra ny kraft och energi utan att man behöver avbryta arbetet för att gå iväg och äta lunch.

En utmaning för KlaraMaten har varit att få människor att förstå att det rör sig om vällagad och näringsrik mat som inte på något sätt påminner om de portionsrätter som man hittar i mataffärernas frysdiskar. Ett hinder man är på god väg att övervinna.

Framtiden för företaget ser synnerligen ljus ut och visionerna är många.

– Vårt upptagningsområde växer hela tiden och snart räknar vi med att kunna täcka hela Storstockholm, säger Gustav och berättar att de precis börjat leverera i Upplands Väsby.

För närvarande har man inte möjlighet att erbjuda laktos- eller glutenfria alternativ, men det finns en ambition om att så småningom klara av matallergier och även öka det vegetariska sortimentet.

Ytterligare en viktig kundgrupp är äldre människor som av olika anledningar har svårt med handling och matlagning. Behovet av företagets tjänster upptäcktes först av Peter som då hans hustru gått bort inte orkade laga näringsrik mat längre.

– Det var också en period av stor ensamhet, mycket filmjölk och gröt och när det värsta var över kände jag att jag ville hjälpa andra i samma situation genom att ge dem möjlighet att samlas runt en vällagad måltid, berättar han.

I dag är KlaraMatens äldsta kund 96 år och de tre grundarna upplever en stor glädje över att deras tjänster kan hjälpa människor till ett aktivt och mer meningsfullt liv.

– En av våra kunder är en äldre dam som helt slutat äta maten på äldreboendet. Hennes dotter var utom sig av oro för sin mamma och när hon hörde talas om oss bestämde hon sig för att prova. Nu äter mamman med stor aptit och mår mycket bättre, säger Peter och berättar att maten också fungerar som ett bot mot ensamhet och isolering.

– Det blir enkelt för de äldre att bjuda på en måltid igen, säger han. Det viktigaste är gemenskapen att man ses och pratar över en bit mat.

2016-03-30
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies