– Ofta stöter man svårigheter i samband med anläggandet av husgrunder, med stenar som ligger i vägen eller en dålig backe där man måste lägga en duk för att få marken att hålla och klara bärigheten. Problem som måste lösas på plats, och som jag med min erfarenhet kan klura ut lösningar på, om man som jag varit med ett antal år och kan använda tidigare erfarenheter från liknande fall, menar Simon Sundman i Älvsbyn.
Han driver sedan förra året eget under namnet Simon Sundman Bygg & Mätteknik. I nuläget gör han främst husgrunder till enskilda hus, plattor på mark och plintgrunder, liksom andra betonggjutningar. Det har även varit uppdrag med gjutningar i samband med vägar och tunnlar samt avloppsanläggningar, där Simon har bra kunskap om regler och föreskrifter för till exempel trekammarbrunnar, infiltration och reningsverk. Han är väl insatt i marknadens olika betongmaterial och hur de ska användas.
Inom kort planerar Simon att certifiera sig till avloppstekniker.
Mycket intresserad av mätteknik
Inom mättekniken sysslar Simon med enklare mätningar. Han är mycket intresserad av mätteknik och har en egen utrustning med GPS. Informationen kan användas vid byggande av ledningsnät, mätning av hur ett hus ska placeras eller för att se hur mycket en grushög rymmer.
– Jag vill gärna lära mig mer om mätteknik och börja samarbeta med företag som kan göra mer avancerade mätningar.
Hans kunder har hittills främst varit privatpersoner men han arbetar även gärna mot fastighetsägare. Ett stort förtroende har Simon fått i och med ett samarbete med fastighetsbolaget Skidstahus med anläggning av grundplattor.
– Det jag har lärt mig genom årens lopp är att aldrig slarva med grunden och stabiliteten då det kan få negativa konsekvenser längre fram; luftbubblor eller felhärdning av betongen kan uppkomma.
Tar gärna uppdrag i hela Norrbotten
Eftersom Simon driver företaget själv, är det främst i området Fyrkanten i Norrbotten han rört sig. Just kring Umeå har många timmar spenderats detta första år, men uppdrag i Gällivaretrakten har också förekommit.
– Men jag tar gärna uppdrag i hela Norr- och Västerbotten, det är målet.
Idén om att starta eget uppkom efter att Simon varit anställd vid samma företag under många års tid. Som man säger; ju längre tid man är anställd vid ett företag, ju mer funderar man på över hur det skulle vara att styra sin egen vardag som egen företagare. Och så blev det alltså till slut, efter 10 år.
– Nu får man lägga upp projekten som man själv vill.
Anlita en expert på betong
Det finns många företag som sysslar med betongarbeten. Varför man bör välja Simon är solklart; han har 11 års erfarenhet av att lösa betongarbeten, då han varit anställd sedan han avslutade Byggprogrammet vid gymnasiet i Piteå, där han utbildade sig speciellt för att inrikta sig på betongarbete.
– Det är en tuff bransch, där det finns många företag som jobbar med betong. Även byggfirmor erbjuder detta som en extra tjänst. Nästan vem som helst kan gjuta en platta med rätt guidning på en bra markyta. Men självklart ska man anlita en expert som är specialiserad på just betong vilket jag är, det är ju en bra trygghet för kunden, menar Simon.
– Jag vet ju vilka problem som kan uppstå och hur man löser dessa snabbt på själva byggarbetsplatsen. Det är många gånger som oförutsedda händelser kan uppstå.
Gärna fler anställda på sikt
I dagsläget arbetar Simon själv i sin firma, men han samarbetar dock med en kollega som driver ett annat företag.
– I framtiden hoppas jag att allt ska fortsätta att flyta på; att jag kan ha en stadig inkomst och kunna lägga lite mer tid på kontoret på att ta hand om inkommande ordrar. Därför vill jag kunna anställa fler. Men jag vill inte att företaget ska bli för stort. Gärna att vi är fyra personer i två gäng som gör grunder och jag själv har en lite mer övervakande roll och vara mer styrande. Det ser jag som en mycket bra utveckling inom en snar framtid, avslutar Simon.