Dela artikel

Experten på robotgräsklippare i Dalarna

Äng-Be Elsanering AB i Siljansnäs är alltid är på jakt efter nya utmaningar. Detta har gjort att företaget i dag är ledande inom robotgräsklippare från Husqvarna såväl som elsanering för elöverkänsliga personer. Som om det inte vore nog arbetar Äng-Be Elsanering även mycket med renoveringar i gammal stil.

När Rodny Änges och Gösta Bergström startade Äng-Be Elsanering AB i Siljansnäs i Dalarna stod det ganska snabbt klart att det här var ett företag som skulle gå i bräschen. Äng-Be var först i Sverige med att arbeta med elsaneringar för att ta bort elektriskt magnetiska fält i hus och byggnader där det bodde eller arbetade personer som var elöverkänsliga.

Men efter att läkare slog fast att de inte kunde konstatera att elöverkänslighet var en sjukdom gick Äng-Be vidare mot nya utmaningar för att komplettera den el-verksamhet de håller på med än i dag. Företaget började med byggnationer och har i dag byggt upp en del av sin verksamhet där Äng-Be kan göra allt från att gjuta grunden till att ha ett färdigt hus eller stuga på plats.
   Dessutom har företaget nischat sig på renoveringar i gammal stil.
   – Vi vill inte vara med produktionssamhället och skapa stora moderna hus. Vi renoverar i stället gamla hus och då ska det se gammalt ut också, säger Rodny.

Men runt millennieskiftet öppnade Äng-Be, som gör jobb i hela Sverige, ännu en del inom verksamheten genom att börja sälja och serva robotgräsklippare – så kallade Automowers från Husqvarna. I dag är robotgräsklipparna tillsammans med övriga trädgårdsmaskiner Äng-Bes största inkomstkälla där företaget, förutom att sälja robotgräsklipparna, även servar, reparerar och förvarar klipparna under vintern när de inte behövs.
   – Vi säljer ungefär 200 robotgräsklippare om året och har runt 1 000 i gång, säger Rodny.

Äng-Be använder sig enbart av Husqvarnas maskiner, vilket har lett till ett nära samarbete med företaget.
   – Vi är en av de bästa på robotgräsklippare och har varit på flera utbildningar med Husqvarna. Med hjälp av idéer från oss har de tagit fram en ny bra produkt, säger Rodny och fortsätter:
   – Vi vill inte ha en gräsklippare som bara klarar fyrkantig yta. Den ska även klara backar, slänter och trånga passager.

Och även om Äng-Be i dag är fullbokade en tid framöver, samt är nöjda över sitt utbud i dagsläget, är det inte otänkbart att en ny del av verksamheten kommer startas.
   – Det vi håller på med nu är ungefär vad vi klarar av. Men jag gillar utmaningar och är mottaglig för att göra förändringar och utmanas ännu mer, säger Rodny.
2014-09-26