De kan vara heta, rökiga eller fruktiga. Såseriets sortiment spänner från lätt hetta till brännande styrka. Med sina fermenterade chilisåser har Patrik Howe i Göteborg skapat ett litet hantverkshus för chiliälskare. Hans såser tillverkas i mindre men snabbt växande satser, utan genvägar, med fokus på balans och ren smak. ”Att ta fram en färdig produkt, allt från smaken till etikettdesignen, blir lite som att skapa ett konstverk” konstaterar han.
10 års erfarenhet av chiliodling och fermentering
Idén till Såseriet föddes våren 2023, när Patrik Howe stod utan jobb efter flera år i hantverksölbranschen. I stället för att återvända till yrket som VVS-montör valde han chili. ”Jag ville göra något eget, kreativt och på egna villkor,” säger han. Med över tio års erfarenhet av chiliodling, fermentering samt några år inom produktion i ölbranschen så blev steget till en egen verksamhet naturligt.
Fermenteringen är hjärtat i Såseriets hantverk. Patrik beskriver processen som både vetenskap och konst. ”När man jäser chili så laktofermenterar man. Man skapar en miljö med hjälp av salt där bara mjölksyrabakterier kan frodas,” förklarar han. ”För mig handlar det till hundra procent om smak och doft. En ofermenterad chilisås faller ganska platt – den saknar hela det där smak- och doftspektrat som ett vin har.” Resultatet är fermenterade chilisåser med djup, balans och karaktär – långt ifrån industriproduktion. Genom laktofermentering utvecklas naturliga aromer, en mjukare hetta samt ger varje sås sin speciella karaktär.

Såseriet erbjuder unika sås-smaker
Såseriet erbjuder ett unikt sortiment av fermenterade chilisåser, från fruktigt till rökigt och eldigt hett. Den bäriga hallon- och lingonsåsen Raspberry & Lingonberry, den tropiska Mango Ananas och den mörka Black Garlic är bara några exempel. ”Jag har aldrig sett fermenterade hallon och lingon i en chilisås någon annanstans, ens i Europa men det funkar fantastiskt” säger Patrik. Restprodukten från den färdigfermenterade chilin blir till chilipulver och den populära Dödssenapen började som ett kul test och blev genast en succé. Alla produkter är helt växtbaserade och naturligt veganska.
När efterfrågan ökade valde Patrik att stänga sin lilla butik i Gamlestaden för att fokusera på produktionen. I dag säljs Såseriets chilisåser via återförsäljare, delibutiker och dagligvaruhandel, bland annat hos Mariki på Artillerigatan i Göteborg. ”Jag vill att det ska fortsätta vara ett mathantverk även när vi växer,” säger han. ”Jag ska kunna stå för varje flaska som lämnar produktionen.”

Återförsäljare och distribution
Såseriet säljer sina fermenterade chilisåser i huvudsak till återförsäljare, delibutiker och småskaliga specialbutiker från Kiruna till Skåne. Patrik Howe beskriver verksamheten som inne i en expansiv fas – två nya distributionsavtal är på plats, varav ett med ett större företag. Det gör att han kan fokusera mer på produktion och produktutveckling. Dessutom är en ny produktionslina på ingång.
Produkterna säljs även via Såseriets webbshop, och fler butiker tillkommer löpande. ”Det går inte att göra allt samtidigt,” säger Patrik, ”man får beta av saker allt eftersom man har tid”.
Framtidens utmaningar och ”Såseriets Tabasco”
Utmaningen ligger i att växa utan att förlora kontrollen eller tumma på kvaliteten. ”Och det gäller att ta naturliga steg framåt, känna av och inte investera för mycket för tidigt” säger han.
Framöver planerar han en ny serie såser där det blir fokus på mer klassiska sorters chilisås, såsom en bra ”Såseriets Tabasco”. Detta för att kunna erbjuda ett utbud av chilisåser som är lättare att förstå, som har ett bredare användningsområde samt som utan tvekan passar på en hylla i dagligvaruhandeln eller på ett restaurangbord. Men grunden förblir densamma: smak, tålamod och hantverk. Patrik skrattar. ”Chilitolerans är ju en träningsgrej. Det tar inte lång tid, men man måste våga och vilja först.”
“Chili är ju lätt beroendeframkallande, när man väl vant sig vid att ha chilisås på det mesta så är det svårt att vara utan, det vore väl kanske klassisk husmanskost som man låter vara utan!”
