Filosofin övervinner pengaklirret
I Enskededalen och i Skarpnäck ligger två förskolor där verksamheten tar avstamp i ett filosofiskt tänkande och reflektion. Filosofiskas förskolor drivs helt utan vinstintresse och överskottet går tillbaka till verksamheten.
Grundaren Dick Holmgren förklarar varför han valde att starta sina förskolor.
– Jag upplever en stor sorg över hur samhällsutvecklingen har blivit, med ett allt hårdare klimat.
Dick har en bakgrund inom näringslivet, men har länge funderat på varför samhället ser ut som det gör, och varför så många unga mår dåligt. Han bestämde sig för att göra något åt den negativa utvecklingen, varav grundidén om skolan föddes.
– Jag ville starta en skola med en annan typ av fokus, där det filosofiska tänkandet står i centrum. Filosofi betyder kärlek till visdom, förklarar Dick.
Valet av namn, Filosofiska, var därför självklart.
Att tänka nytt kräver mod
För ett par år sedan öppnades en förskola i Enskededalen och en i Skarpnäck, men målet är också grundskola och gymnasium.
Filosofiskas två förskolor är oerhört populära med toppbetyg i alla undersökningar. De arbetar efter visionen Bildade barn, där målet är reflekterande, empatiska, omdömesgilla, handlingskraftiga och kunskapstörstande barn.
– Vi vill föra in bildningen. Att vara människa handlar om mer än inlärning. Vad formar en människa? Vad är det som avgör hur en människa mår?
Personalen på Filosofiska är utbildade förskollärare och barnskötare, men i teamet ingår också en filosofiutbildad, som lyfter fram viktiga frågor.
Gemensamma stunder för reflektion
Filosofiska samtal stärker barnens kritiska, kreativa och empatiska tänkande och barnen erbjuds olika perspektiv. Med förskolebarn är det enkla stunder med gemensamt tänkande i fokus. Samtalen utgår från barnens egna filosofiska frågor eller något som pedagogerna uppmärksammat att barnen är nyfikna på till exempel: ”Vad innebär det att vara en god vän?” och ”Vad menas med att vara modig?”.
– Ju äldre barnen blir desto mer strukturerade blir samtalen. När barnen börjat på grundskolan lär de sig vikten av väl underbyggda argument. De lär sig också att lyssna på andra och att det inte är fel att ändra åsikt. Man vinner eller förlorar inte en diskussion, förklarar Dick.
Filosofiska drivs som ett ideellt aktiebolag, ett så kallat svb-bolag, där alla vinster behålls i verksamheten.
– Jag kan inte sälja Filosofiska och bli rik. Det vill jag inte heller. Det skulle kännas helt fel att driva ett företag där skattepengar kan hamna i min ficka, avslutar företagaren.
2014-11-26
Dela artikel