EM_jourhemspoolen_01

För barnens trygghet

Jourhems- och familjepoolen Nordväst förmedlar trygga och stabila familjehem till fem olika kommuner i samverkan. Idag finns det många barn och ungdomar som är behov av ett nytt hem, vilket också gör att allt fler familjehem behövs.
– Jag vet att det finns många bra familjer som funderar på att göra en insats men inte tagit steget och då tycker vi att man ska ta kontakt med oss för att få mer information säger Patric Näsström.

Jourhems- och familjepoolen Nordväst är en kommungemensam verksamhet, med två olika verksamheter. Inom den ena verksamheten rekryterar de familjehem åt fem kommuner och inom den andra tillhandahåller de jourhem till åtta kommuner i nordvästra delen av Stockholm.


– Från kommunerna inkommer det remisser om barn som är behov av familjehem och vi gör den första delen av rekryteringen. I detta ingår bland annat screening av de intresseanmälningar som kommer in, kontakt med familjerna, besök på kontoret, hembesök och registerutdrag. Sedan görs den resterande utredningen av respektive kommun, säger Patric Näsström.


Patric som jobbat som enhetschef på den här verksamheten sedan sedan drygt ett år tillbaka har alltid haft ett stort intresse för människor och relationer.


– Efter gymnasiet och militärtjänstgöring utbildade jag mig till socionom och jag har hela tiden arbetat inom socialtjänsten och varit chef sedan 2010. Under mina tjugo år i yrket har jag alltid jobbat med barn och ungdomar och familjehemsplaceringar i någon form och för mig finns det inget viktigare eller finare än att få jobba med dessa utsatta barn, förklarar Patric.


Stort behov av familjehem

Patric berättar att behovet av familjehem är både stort och återkommande.


– Idag lever vi i ganska oroliga tider men för barn som inte kan bo hemma och är behov av en ny familj är det ständiga orostider. Socialtjänsten har ett stort behov av människor som vill och kan engagera sig.


Att vara familjehem eller jourhem skiljer ganska sig mycket åt, då ett familjehem är ett hem som tar emot ett barn för lång tid medan en jourhemsplacering är av tillfällig karaktär. Anledningen till att barn och ungdomar placeras kan se olika ut men gemensamt för alla är att de behöver komma bort från sin hemmiljö, under kortare eller längre tid.
Kriterier för familjehem

För att bli familjehem krävs det att vissa kriterier uppfylls, som att barnet ska ha ett eget rum och att det inte finns några ekonomiska problem eller en bakgrund som gör de sökande olämpliga. Konstellationen i familjen kan se olika ut, man kan vara samboende eller ensamstående, ha hemmaboende barn eller utflugna barn.


För att bli familjehem krävs det däremot att man har tid och viljan att ta hand om ett barn.


– Som familjehem ska man utgöra barnets trygga punkt. Man måste finnas där med mycket kärlek, omsorg och ha viljan att lära känna barnet. En viktig egenskap för familjehemmet är också att de ska vara bra på att samarbeta, då man är en del av ett gemensamt nätverk kring barnet, med socialtjänst, biologiska föräldrar och barnets övriga släkt.


Matchar barn och familjer

När en familj eller person vill bli ett familjehem lämnar de in en ansökan via vår hemsida och därefter kontaktas de av oss på Jourhems- och familjepoolen Nordväst.


– Vår verksamhet jobbar mycket med matchning, något som är otroligt viktigt.


Om vi bedömer att en sökande familj uppfyller kriterierna matchas de mot ett barn i en av kommunerna. När ett barn har placerats har kommunerna ett upparbetat stöd för familjehemmen. 


– De flesta kommuner erbjuder en utbildning som heter ”Ett hem att växa i” som socialstyrelsen tagit fram. För våra samverkande kommuner erbjuder vi denna utbildning till alla nya familjehem. Det är en bra och viktig grund att stå på inför för uppdraget, avslutar Patric.

Läs mer...

2021-05-12

EM_advokatfirman-hahne-norlin_01

När du befinner dig i en kris eller vill förekomma en- välj rätt advokatbyrå

Artikel De flesta människor behöver någon gång i livet vända sig till en advokat. Du går igenom en skilsmässa, barnen ska få gåvor, ett testamente ska upprättas eller du har dragits in i ett brottmål. Advokater...
Em_serviceinabox_03

IT-företag med känsla

Artikel Bakom IT- och konsultföretaget Service in a Box AB finns en lång erfarenhet av data och IT men också en enorm drivkraft att hjälpa människor och företag så att de på bästa sätt kan använda IT som ett verktyg...
  • JOURHEMS-OCH
    FAMILJEPOOLEN NORDVÄST
  • Tel: 08-579 221 73
  • Adress: Tingsvägen 17, 191 61 Sollentuna
EM_marcus-aujalay_02

Markus Aujalay

Sveriges tuffaste matjury är epitetet på juryn i Sveriges Mästerkock. Markus Aujalay är domaren som ger mästerkockarna mardrömmar.

EM_mercedes.murat_04

Mercedes Murat

Konstnären som balanserar känslofylld konst med hårt fysiskt arbete.

EM_georg-wikman_01

Mannen bakom Kan Jang

Georg Wikman är grundaren bakom hälsopreparaten Arctic Root, Kan Jang, Chisan och  nya Adapt-serien.

Arkiv

© 2021, Enterprise Magazine