Det småländska familjeföretaget startade först under 80-talet som musikaffär, musikstudio och sysslade även med ljudanläggningar. Under 1991 startade SAC ytterligare ett nytt företag tillsammans med en delägare, som 1998 tog över bolaget helt. Då startade Andreas Elingdal och hans pappa upp sitt eget bolag inom koncernen där de riktade in sig mer på ljud inom säkerhet. De jobbar med flera, olika slags produkter men säljer framförallt funktionen talat utrymningslarm, där deras kunder består av brandsäkerhetsföretag och installatörer.
Företaget tillverkar och säljer även nödbelysningsskyltar sedan 2010 och är nu en betydande del av företagets omsättning.
SAC Nordic säljer sina produkter till återförsäljare där slutkunderna kan vara alltifrån en flygplats till butiksägare.
När de bygger de olika systemen plockar de ihop fabrikat och produkter från hela världen.
– Vi projekterar ljud och det blir mycket akustikmätning där vi ser till att följa regelverken, vilket är en trygghet för kunden när de köper våra system, säger Andreas.
För att höja säkerheten på produkterna har de också en batteribackup, som enligt regelverket ska säkerställa funktionen även vid strömavbrott.
– Vårt motto är att det ska vara enkelt för återförsäljare att sälja talat utrymningslarm och det har vi lyckats med, då återförsäljaren får en garanti på att allting fungerar.
SAC Nordics system är mångsidiga och har även fler användningsområden, utöver att rädda liv.
– Skolor kan ansluta sina utrop och rastklockor till systemets högtalare och butiker kan använda systemet för att spela bakgrundsmusik samt för utrop och kommunikation i butiken.
Något som är relativt nytt hos företaget är Sound Masking, ett system som används för att minska överhörningen i öppna kontorslandskap, vilket många gånger kan vara ett arbetsmiljöproblem.
– Man skapar ett bakgrundsljud, vilket gör att man inte störs av andra runtomkring trots att man sitter tillsammans. Det här började vi med för ett år sedan och vi ser att det finns en stor potential i det.
SAC Nordic har sitt upptagningsområde främst i Sverige men de har också en del anläggningar i Danmark, Norge och Finland.
Modellen som företaget jobbar efter går ut på att vara kreativa, hitta kundernas problem och underlätta för dem. För att vara nära sina kunder har de kontor i fyra olika städer, som Malmö, Lagan, Stockholm och Skellefteå.
– Vi jobbar ofta nära konsulterna redan i föreskrivande led för att fånga upp eventuella bekymmer, ofta inom akustik. Därefter jobbar vi fram ett koncept som passar just den kunden. När väl anläggningen är installerad så finns det massor av riktlinjer som ska följas för att meddelanden ska vara så tydliga och lättuppfattade som möjligt. Det jobbar vi fram med mätningar och tekniska hjälpmedel som finns till hands för att få uppnå ett perfekt resultat.
För några år sedan kom det nya regler och krav där företag som producerar och installerar systemen måste vara certifierad för att få bygga och driftsätta skåpen. Det måste också finnas en behörig ingenjör, som på SAC Nordic är Andreas.
– Det är ständiga kontroller av företag i branschen och jag måste hålla mig uppdaterad via utbildningar och det är något som är väldigt bra. Det har gjort att det försvunnit många mindre seriösa aktörer från marknaden, vilket är viktigt när det handlar om säkerheten.
För ett och ett halvt år sedan sålde Andreas och hans pappa 60% av bolaget och då blev visionerna lite tydligare från huvudägarna, där man snabbare vill komma ut i tjänstesektorn.
– Jag tittar mycket på hur man ska förverkliga visionerna och se till att man har rätt produkter för att uppnå målen. Mitt mål är att alltid bli bättre och utvecklas. Jag älskar när befintliga kunder kommer med konstruktiv kritik, vilket gör att man kan förädla produkterna och tjänsterna ytterligare.