Förstklassigt steakhouse med anor
I det över 300 år gamla huset i Bølshavn på Bornholm har det drivits restaurangverksamhet sedan början av 1900-talet. I dag är specialiteten olika kötträtter och stamgästerna är många. Bakom det populära stekhuset står två pensionärer som med hjälp av yngre förmågor i serveringen har fortsatt driva verksamheten trots sina planer på att sluta.
– Vi har de senaste åren börjat trappa ner. Tidigare hade vi öppet både på dagarna och under kvällstid, men nu kör vi bara under kvällarna. Vi börjar känna att vi är för gamla för att fortsätta att driva restaurangen och hoppas snart hitta någon annan som vill ta över verksamheten, säger Robert Hansen, som tillsammans med sin fru Margit driver Louisekroen i Bølshavn på Bornholm.
Personen de söker ska vara driftig, pålitlig och samtidigt ta hänsyn till såväl krogens egen berättelse som hela den pittoreska stadens historia. Bølshavn är en liten ort som lever upp särskilt under sommaren då många turister besöker samhället, likaså kommer då många och äter på Louisekroen.
– Vi har några yngre personer som arbetar här och hjälper oss med bland annat serveringen. Som en del i att vi gick i pension valde vi att även dra ner på restaurangens öppettider, förklarar Margit Hansen.
Restaurangen, som brukar ses som ett förstklassigt steakhouse, har numera bara öppet bestämda tider på kvällarna. Den är mest känd för sitt prima oxkött och sin barnvänliga och mysiga miljö. Krogen i sitt nuvarande koncept har funnits i över 40 år och paret Hansen har drivit det länge. Huset känns igen på sina gyllene bokstäver på den östra gaveln och den stora porten mot landsvägen utanför.
– Vi har många stamgäster som bor i trakterna och äter här, men även mycket turister hittar hit. Såväl danskar som personer från Sverige, Norge och Tyskland kommer för att få ta del av maten här i vår gamla miljö. Särskilt många tyskar brukar komma tillbaka många gånger vid sitt besök på Bornholm, det är roligt, berättar Robert.
Även om majoriteten är stamkunder och spontangäster, hålls här ibland även en del bröllop, fester och begravningar. Då i mindre skala och vid tillfällen då gästerna önskar en något kortare middag.
– Sommartid och särskilt i juli är det flest turister som kommer hit, men visst arrangerar vi även andra tillställningar ibland. Dock kan vi inte ta så stora sällskap eller hålla öppet under en så lång tid, därför har den typen av middagar minskat, tillägger han.
2014-06-16
Dela artikel