252037 Just must_04
3-5 min lästid

I Daniels musteri i Göteborg förvandlas säsongens äpplen och päron till must för hela året

När hösten närmar sig och träden dignar av frukt, då byter Daniel Jonåker kontoret mot ett doftande garage i Mölndal utanför Göteborg. Här, i musteriet med utsikt över Rådasjön, förvandlas äpplen och päron till gyllene must – helt utan tillsatser. Men allt började i den egna trädgården, med ett överflöd av äpplen som Daniel ville göra något med.

Ja, vad skulle han egentligen göra med alla frukt? Daniel, som till vardags arbetar på Volvo lastvagnar, stod en höstdag och funderade över hur han skulle ta hand om skörden. Han hyrde några enkla mustmaskiner och satte igång.

Det tog nästan en hel dag, men smaken var helt otrolig. Jag fick ut 40 liter must på 80 kilo äpplen och kände direkt att det här ville jag göra mer av.

Från trädgårdsproblem till passion
Redan till nästa höst hade Daniel köpt egna maskiner och startat Just Must – ett musteri i Göteborg som hjälper dig att göra must av egna äpplen och päron. Den  första versionen var ett litet, mobilt musteri som han byggde i en släpkärra. “Jag körde runt till villaområden, kolonilotter och föreningar och mustade på plats – det var väldigt uppskattat”, berättar han.

Ett fast musteri i Mölndal
Sedan 2022 finns Just Must i ett garage med utsikt över Rådasjön i Mölndal, ett par minuters bilfärd från Göteborg. Här tvättas, krossas, pressas och pastöriseras frukten med samma noggrannhet som från början, men nu med bättre logistik.

Just pastöriseringen är jätteviktig. Vi hettar upp musten till 81 grader för att döda alla mikroorganismer. Det ger en hållbarhet på drygt ett och ett halvt år och låter kunden njuta av sin egen frukt hela året, långt efter säsongens slut. Och dessutom helt utan tillsatser!




Från bananlåda till släpkärra
Musten tappas upp på treliters bag-in-box eller i praktiska en liters flaskor, och resultatet blir något som många kunder kommer tillbaka för år efter år. Vissa kommer med några plastkassar, andra rullar in med flera hundra kilo.

Förra året hade vi en kund som lämnade in 400 kilo och fick med sig 240 liter must hem. Men du behöver inte ha ett helt fruktlager för att komma hit. Minsta mängden är 20 kilo, vilket är vad som ungefär ryms i en bananlåda. Det viktigaste är att frukten är i okej skick. Lite stötskador eller små skavanker är helt okej, men rutten frukt behöver sorteras bort.

Hur mycket must får man?
Hur mycket must du får ut beror på sorten. I snitt ger fem kilo äpplen ungefär tre liter must, men variationen är stor. “Krispiga, hårda äpplen ger mer must, medan mjöliga sorter är svårare”, förklarar Daniel. “Det är nästan tvärtom mot vad många tror, men de mjuka äpplena kläms bara ihop utan att ge ifrån sig så mycket vätska.” Vissa kunder vill musta olika sorter för sig, men Daniel föredrar blandning. “Det blir ofta en fylligare smak”, säger han.

“En rörelse tillbaka till trädgården”
Daniel ser en tydlig trend: fler och fler vill ta hand om sin frukt. “När jag började var det inte många som höll på med det här, nu ser vi ett uppsving – folk vill sylta, safta, musta och bevara”, konstaterar han. “Det är som att något gammalt håller på att vakna till liv igen.” Och för Daniel själv har mustandet blivit en livsstil.

Det här är min motvikt till kontorslivet. Jag får använda kroppen, möta människor och se något konkret bli till. Det är ett hårt jobb, men också väldigt tillfredsställande. Jag är både mustmästare, kundtjänst och marknadschef. Och visst är det vissa saker som blir liggande, men det är också charmen. Jag får göra allt själv!

2025-05-06
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.