Inför byggstarten anordnades en arkitekttävling, bland annat med premissen att skolan skulle ha ett utpräglat miljöfokus. Biblioteket bakom Satu Harnesk är både skolbibliotek och folkbibliotek, ett led i visionen om Herrestaskolan som ”skolan mitt i byn.”
– På samma sätt finns idrottshallar, konferenslokaler och skolgård tillgängliga för den som önskar efter skoltid, berättar hon, och pekar mot den gröna förskolegården där de minsta barnen får sova gott utomhus.
Man har arbetat hårt för att kombinera öppenhet med trygghet för eleverna. Åtkomsten till lokalerna under skoltid kräver därför en passerbricka.
Trygghetsarbetet inkluderar även andra delar:
– Forskning har visat att många barn undviker att gå på toaletten i skolan. Vi har därför valt att spela musik i de lokalerna för ökad trygghetskänsla, säger Satu.
Herrestaskolan är koldioxidneutral och utrustad med solceller, smart belysning, kompostering och återvinning i alla klassrum. Skolan är också Sveriges första i modern tid som är byggd helt i trä. Konstruktionen dämpar effektivt ljud och ger en välgörande ljudmiljö i korridorerna, liksom i de rymliga idrottshallarna och i matsalen.
Färgvalen på skolan är tillgänglighetsanpassade för synskadade och städning görs med jonifierat vatten i stället för starka kemikalier, avslöjar Satu vidare.
– Här finns också sensorer som känner av hur många som befinner sig i lokalerna och anpassar ventilationen därefter, tillägger hon.
Efter besöket är det svårt att skaka av sig känslan av att befinna sig i framtiden – och gärna vilja stanna kvar.