Går mot strömmen i bryggeribranschen
När bröderna Christian, Fredrik och André Ek startade Brekeriet i lilla Djurslöv mellan Malmö och Staffanstorp låg fokus på import av öl och cider. Men siktet var redan där och då inställt på att brygga eget. Startskottet för den egna ölproduktionen gick 2012 när Brekeriet bryggde sin första sats. I dag exporterar bröderna Ek sina flaskor till såväl Norge, Danmark, Polen och Italien som Spanien, USA och Holland.
I dagsläget utgörs Brekeriets främsta kundkrets av europeiska importörer. Men lokala pubarna i både Malmö, Stockholm och Göteborg, samt landets ledande kvalitetsimportör av öl, Brill & Co, är också stadiga kunder. En anledning till bryggeriets snabba framgång har att göra med att bröderna Ek valt att gå mot strömmen gällande jäsningsprocessen. I stället för att nyttja humle som främsta smakgivare använder Brekeriet mikroorganismer.
– Det är olika typer av jäst och vildjäst som finns naturligt i luften. Som enda svenska bryggeri använder vi mjölksyrabakterier som gör ölen syrligare och jag tror att det är det som har gjort att folk utomlands har fått upp ögonen för oss, säger André Ek.
Den torra smak som karaktäriserar Brekeriets produkter gör att ölen snarare ska ses som en måltidsdryck att njuta av än som en berusningsdryck. Det lilla bryggeriet framställer endast 600 liter per sats, men experimentslusten är desto större. Resultatet blir ofta tillfälliga ölsorter som hamnar i kategorin ”White Label”.
– Det är exklusiva släpp med storflaskor som kostar över 100 kronor, så de som köper är ölintresserade och vill ofta spara ölet till samlingen, förklarar André Ek, som gläds åt att alltfler svenskar engagerar sig kring öl i mindre skala.
Brekeriets fasta sortiment går under epitetet ”Black Label” och är rustika och komplexa ölsorter.
Mikrobryggeriets framgångar har gjort att kostymen blivit för liten. Därför är det hög tid att flytta till större lokaler.
2015-08-26
Dela artikel