Enheten Midgård har ett mycket avsiktligt och passande namn. Midgård är nämligen människornas värld inom nordisk mytologi, och inom förskoleverksamheten är detta en värld där såväl barn som pedagoger och föräldrar ska känna sig trygga, sedda och delaktiga.
– Vi vill också uppmuntra barnen till nyfikenhet och lägga grunden till ett lustfyllt och livslångt lärande, säger Christina Klinga, biträdande förskolechef. r
En omväxlande och spännande vardag är viktigt här, liksom det faktum att alla ska kunna utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. Här stimuleras alla sinnen, både i teori och praktik och alla pedagoger har en viktig roll i avseendet att vara tydliga och lyhörda.
– Alla är olika och det gäller att se varje barn, säger barnskötaren Ylva Wallentin.
På en av enhetens fyra förskolor, Tullstugan, fanns innan sommaren fyra avdelningar och en fristående byggnad. Men nu är konstellationen ändrad så att det i dag i stället finns tre avdelningar här.
Mellangruppen och de äldsta barnen är på botten- respektive övervåningen, medan de yngsta barnen håller till i den fristående byggnaden. Med detta trygga utgångsläge kan barnen under den fria leken använda mer av lokalerna för att leka tillsammans.
– Alla barnen känner att vi är allas pedagoger. Det är öppet och fritt. Jag har fått väldigt bra kontakt med barn som jag inte har haft kontakt med tidigare. Det har gått smidigt och är fantastiskt kul, det är en styrka att arbeta på det här sättet. Skulle någon bli sjuk är vi inte lika sårbara, säger Ylva Wallentin.
Hon ser förskolans likabehandlingsplan som ett nav i arbetet och även är med och kontinuerligt utvecklar den.
Förskolan Tullstugan har en stor fin gård som är som gjord för lek och utveckling. Snart kommer även gårdens aktiviteter att utvecklas med stationer. Odlingar, som barnen sköter själva, har redan börjat växa på gården. I området finns även Bryggartäppan, Anders Franzénparken och Skånegläntan – parker som förskolan ofta ger sig iväg till. Utomhuslek och upptäcktsfärder utgör inte mindre än 50 procent av förskoledagarna.
När det är matdags serveras mat som förskolans egen kock tillagat. Ekologiskt och Kravmärkt så långt det är möjligt är devisen.
– Kocken lagar mycket från grunden. Det är grytor och ordentliga soppor, inte korv och mos eller särskild barnmat. Barnen älskar det, säger Ylva Wallentin.