Här produceras svenska stugklassiker
Redan 1968 var Algot Sandberg med och byggde upp Björnrike i Vemdalen. Sedan han under mitten av 1970-talet tog över snickerifirman Vemdalia har han i egen regi byggt hundratalet fjällstugor. Men företaget är kanske ännu mer känt för sina inredningssnickerier som våningssängen Compis. De som varit på skidsemester har förmodligen sovit i just en sådan klassiker.
Sedan Algot Sandberg tog över Vemdalia 1976 har han byggt sextiotalet hus på egen mark. Den övervägande delen har sålts vidare medan ett mindre antal stannat kvar i företagets småskaliga uthyrningsverksamhet. Pågående produktion för försäljning är fyra större stugor.
– Våra hus ska öppna upp för möjligheten att umgås. Vi tror på en produkt där man kan samlas som en storfamilj i stället för att sitta utspridda i varsin stuga.
Just därför är Vemdalias senaste tillskott en 147 kvadratmeter stor byggnad i ett plan. Här finns dubbla föräldrasovrum och badrum med bastu som förenas i ett stort allrum på cirka 50 kvadratmeter, säger Algot Sandberg.
– Tanken med den här planlösningen är att två gemensamma köpare, exempelvis två familjer, ska kunna få samma standard i de privata utrymmena men samtidigt dela på stora sällskapsytor. Det öppnar upp för flexibla boendelösningar, menar Algot vidare.
Vemdalia märker av att just de familjer där barnen blivit vuxna och själva är på väg att skaffa familj är en viktig målgrupp bland husköparna.
Men utöver de egna byggprojekten har Vemdalia med tiden blivit ett varumärke som främst är intimt förknippat med fjällturism och stuginredning.
– Vi har genom åren utrustat tusentals stugor med inredning som tillverkas i vår egen regi. Du hittar våra snickerier i så väl Sälen i söder till Hemavan i norr, berättar Algot.
Den egna produktionen sker i den 2 000 kvadratmeter stora fabriksbyggnaden i Vemdalen. Här bedriver man en rationell tillverkning med moderna maskiner. Den kanske största framgångsprodukten är våningssängen Compis som har sålts i drygt 10 000 exemplar och står sig fortfarande stark på marknaden.
– Sängen är en stabil konstruktion som finns i flera olika bäddmått och kan levereras naturfärgad, vit eller svart, säger Algot Sandberg och fortsätter:
– Vår styrka är just våra speciallösningar. För att kunna erbjuda våra kunder ett brett sortiment kompletterar vi våra egna produkter med de från andra tillverkare. I vår butik finner man allt man kan tänkas behöva till fritidshuset och hemmet men vi har också en webbshop.
När företaget drog i gång 1955 såg produktionen annorlunda ut. Då var tillverkningen av presentsaker den primära sysselsättningen – den klassiska jämtälgen och härjedalsbjörnen producerades av Vemdalia.
– Det började med full fart redan då men först under 1960- och 1970-talet märktes en ökad efterfrågan av furumöbler och stuginredningar. Det var i samband med att fjällorterna expanderade och byggdes ut kraftigt som den delen av produktionen tog fart, säger Algot.
Under 1980-talet inredde också företaget, i Algot Sandbergs regi, 17 stadshotell runt om i Sverige och Norge. I dessa arbeten innefattade också stora monteringsarbeten i receptioner, frukostmatsalar och badavdelningar.
– I och med fastighetskrisen på 1990-talet, som också påverkade vår inredningstillverkning, valde vi att bredda konceptet. Vi började helt enkelt tillverka inredningar åt svenska och norska båtvarv – en kvalitetskrävande och trevlig produktion. Båtinredningarna är fortfarande en viktig del av vår verksamhet, berättar Algot.
Oavsett produktionsområde är det just de små serierna som är företagets styrka. Det småskaliga skapar en flexibilitet i tillverkningen.
– Visst är flexibiliteten vår styrka. Vi har en rymlig och välutrustad verkstad där maskinparken är anpassad både för hantverksmässig produktion och serieproduktion. Detta är verkligen det lilla företagets fördelar.
Den som vill är välkommen att besöka Vemdalia. Den 500 kvadratmeter stora butiken ligger i direkt anslutning till fabriken. Här kan det vara ett riktigt nöje att strosa runt bland prydnadssaker, mattor, armaturer, sängar och möbler. Kanske hittar man som besökare ett absolut måste till den egna stugan.
2012-12-17
Dela artikel