Idag drivs företaget av bröderna David och Johan Ahlin, vars pappa förvärvade företaget under 2007. Johan och David som kom från andra branscher har under åren jobbat på olika avdelningar inom företaget, innan de tog över när deras pappa gick i pension.
– Vi började i princip med att köra truck och har jobbat oss uppåt och kan hela fabriken, vilket är jättebra då vi kan rycka in där det behövs, säger David.
Dörrar till K-märkta hus
Deras kunder finns i många olika delar av landet men främst i de större städerna. Till största del tillverkar de dörrar till trapphusentréer, slagportar samt dörrar till flerfamiljshus, då deras största kundgrupp består av bostadsbolag och bostadsrättföreningar.
– De handlar antingen direkt av oss eller via byggfirmor, entreprenörer eller byggvaruhandeln.
Dörr & Portbolaget jobbar även mot privatkunder där de tillverkar villadörrar. De flesta dörrarna tillverkas av ek. I fabriken använder de inga färdiga modellprogram, utan alla dörrar tillverkas enligt krav, önskemål och förutsättningar.
– Ibland skapar vi dörrar till K-märkta hus och gör då dörren identisk med den ursprungliga eller så lik som det bara går och uppdaterar den med nya beslag som möter dagens krav.
En ny dörr ger inte bara ett estetiskt fint intryck, utan har också många fler fördelar.
– Det har bättre isoleringsförmåga och gör sitt för säkerheten.
När de ska tillverka en ny entrédörr till en kund jobbar de ofta utifrån en bild eller skiss på huset och tar tillsammans med kunden fram specifikationen för dörren. Därefter tas ritningar ritningarna fram.
– Vi har alltid ritningar mot kund som vi utgår ifrån för att se att man förstått varandra rätt.
Rätt skötsel ger en hållbar dörr
För att få en dörr som är hållbar och står sig år efter år menar David att det är viktigt att underhålla den.
– I ett trapphus kan det vara flera hundra in- och utpasseringar varje dag, vilket gör att den används flitigt. Man bör därför välja material som kan stå emot lite och som man är noga med att vårda.
En stor fördel med en trädörr är att man kan ta hand om den och att den erbjuder livslängd om man sköter om den. Idag säger många att produkterna är sämre än för femtio år sedan men vi tror inte att det är så, utan snarare att man kanske tog hand om sakerna bättre förr i tiden, menar David.
Sedan 2007 har företaget haft en framgångsrik resa då de gått från en omsättning på sjutton till trettio miljoner kronor och från sexton till tjugotre anställda.
– När vi kom in i företaget var många i pensionsåldern och vi har jobbat för att ta till vara på deras kunskap, vilket vi slutfört och nu är vårt nästa mål att förbättra små detaljer, avslutar David.