Ornatus
En av svergies mest talangfyllda tatuerare. Läs om hans historia och resa!
– Viss teori är nödvändig, men vi försöker att göra så mycket praktiskt vi kan med övningar och chanser att få prova på arbetet på riktigt. Det ska vara roligt. Eleverna som går här har valt det för att de vill arbeta med något av de här yrkena, menar Per Eklind, rektor för YTC i Järfälla utanför Stockholm.
På skolan finns tre program – el, bygg och VVS, vardera med flera olika inriktningar som väljs inför andra utbildningsåret. Första året läser alla på programmet samma kurser, där de till viss del får prova på de olika inriktningarna innan valet görs. Gemensamt för alla är den stora satsningen på praktik ute i arbetslivet.
– Vi brukar ha lätt för att få ut våra elever på bra praktikplatser, och trots att vi har huvudansvaret för att de får en plats uppmuntrar vi dem att själva försöka hitta en. Vi har märkt att de är mer rädda om en plats de själva skaffat och det är även bra träning att ringa till företag. Dessutom får de flesta av våra elever som sköter sig arbete på företaget där de har gjort sin praktik, förklarar Per.
Han var själv med och startade skolan för snart 15 år sedan, först som projektledare innan han blev rektor. På en skola som YTC med uteslutande praktiska utbildningar kan ibland studiemotivationen vara låg, vilket gör att det ställs höga krav på lärarna. Och det är något Per menar uppfylls bra.
– Vi har engagerade lärare där många har varit med länge. Tillsammans med bra elevvård när det gäller specialpedagoger, kurator, skolsköterska och yrkesvägledning stöttar de våra elever på bästa sätt. Dessutom erbjuder vi schemalagt läxhjälpstid där eleverna kan få hjälp i det ämne de behöver. Vi kräver att våra elever presterar om de ska gå här. Blir de inte godkända får de heller inga jobb.
Foto: Michael Steinberg
Sponsrade artiklar
Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.