EM_ahnell-tradgard_06EM_ahnell-tradgard_01EM_ahnell-tradgard_05EM_ahnell-tradgard_04

Hon skapar dina drömmars trädgård!

Ska man få till en snygg trädgård är det inte bara att åka och köpa växter och ”dutta på med då och då”. Det krävs en helhet och en bra planering för att skapa en fin trädgård. Det är många faktorer att ta hänsyn till. Det menar Madeleine C. Ahnell som sysslat med design under många år och som nu även erbjuder konsultation inom trädgårdsplanering för att hjälpa dig skapa dina drömmars trädgård!

Hon har arbetat med inredningar sedan 1995 och förgyllt många hem med färg och form. Madeleine var butikschef på David Design, en välkänd i inredningsbutik i Malmö under många år och öppnade sedan en livsstilsbutik i Skanör som hon drev i nio år. 


Utöver design- och inredningsintresset har hon och hennes man ett stort trädgårdsintresse. Hennes man David bjuder varje år in till eventet ”Rosor på Falsterbonäset”. Ett arrangemang som brukar locka flera tusen besökare i juni varje år till parets trädgård, där de har 95 olika rossorter att njuta av. När ”butiksdöden” slog till i Skanör, tyckte Madeleine att det var dags att göra något annat och började läsa till trädgårdsarkitekt – ett naturlig steg för Madeleine som alltid haft stort intresse för växter och blommor.


Gör en skiss över trädgården

– Jag har haft detta i blodet, då både min farmor och min mormor sysslade med blommor och växter. Därför kändes det helt naturligt att erbjuda mina trädgårdstjänster och ge trädgårdskonsultation för allmänheten. Färg och form både inne och ute ger en bra helhet, och detta är något som jag arbetat med hela mitt liv. Har man lagt mycket tid vid att inreda sitt hem, blir ju nästa steg att se över trädgården. Speciellt detta år har jag märkt att många haft mer fokus på sina hem nu när de inte kunnat ta sig så långt, konstaterar Madeleine.


– Jag gör gärna en skiss till kunden över hur man kan planera eller göra om en hel trädgård med växter, stenar, fontän, pergolor, grusgångar och belysning. En snygg trädgård ökar värdet på huset och skapar glädje, både för de boende och för grannar!
”Alla växter funkar inte i all typ av jord”

Madeleine ser ganska snabbt, tack vare sin kunskap inom färg och form, vad man kan göra av en trädgård. Därför är det ett säkert kort att anlita just henne för att designa trädgården, eller att bara få råd om hur man hanterar vissa typer av växter. Alla växter funkar ju inte att plantera i all sorts jord, vissa behöver mer ljus än andra och vissa växter kan kräva väldigt mycket uppföljande skötsel av villaägaren för att det ska fortsätta se snyggt ut ett antal år framöver. 


Planterar och anlägger

Madeleine tycker om att kombinera att vid skrivbordet ta fram idéskisser för trädgårdsplanering, med att vara ute i trädgårdar med sina ”gröna fingrar” och själv plantera och gräva. Vissa dagar fokuserar hon på det förstnämnda, andra dagar på det andra. 


– Jag är ute och anlägger, gräver och planterar och gör mindre stensättningar i trädgårdar. Är anläggningsarbetena av mer omfattande slag, har jag markanläggningsfirmor som utför jobben. Önskar villaägaren snickeriarbeten som att skapa en ännu större trivsel i trädgården, kontaktar jag snickare. förklarar hon.


Hon klipper även buskar och beskär fruktträd den tiden på året det är dags för detta.Bra att ha en plan för hela trädgården

Om man köpt ett äldre hus, där det för länge sedan varit en prunkande trädgård, ger Madeleine gärna tips och råd om vad växterna heter, vilka växter och buskar man bör behålla och hur man vårdar dem på bästa sätt. Bostadsgästerna kan ju ha svårt att utläsa vad det funnits för något i trädgården tidigare och vill få kunskap om det, eller så vill de helt enkelt börja om på ny kula med ett helt nytt trädgårdskoncept! – Det är bra om man har en plan för hur man vill att hela trädgården ska se ut, innan man förhastar sig och köper en massa växter. Det finns många möjligheter att förgylla trädgården och det kommer hela tiden nya växter och korsningar. Det är en mycket klok investering för framtiden att låta en trädgårdsdesigner skissa på trädgårdens helhet, summerar Madeleine C. Ahnell.
Madeleine C. Ahnell som tidigare drivit ett par fysiska butiker för design, erbjuder fortfarande inredningsdesign, parallellt med trädgårdsdesign och beskärning, från sin bas, hemmet på Falsterbonäset.

Läs mer...

2021-02-05

EM_ABP entreprenad_02

Markentreprenör med sinne för detaljer

Artikel Att anlägga en trädgård, göra en garageuppfart eller allmänt snygga till sin tomt gör inte bara sitt till för trivseln, det höjer många gånger också värdet på en fastighet. – I de flesta fall får man...
EM_Bygg & Akustikservice_01

Bred yrkeskompetens under ett och samma tak

Artikel Bygg & Akustikservice AB har en imponerande mix av anställda inom olika hantverksgrupper som besitter stor yrkeskompetens. Med lång erfarenhet och mycket kunskap erbjuder de sina kunder totalentreprenad...
  • CARLSON AHNELL AB
  • Tel: 0707-29 80 66
  • Adress: Strandbadsvägen 2, 239 42 Falsterbo
  EM_hege-blaecker_08

  Hege Bläcker

  Bilfantast, influencer och en av Lidköpings mest framgångsrika företagare.

  EM_dennis-teknikmagasinet_04

  Butikschef på Teknikmagasinet

  Denis Manasiev Vukotic driver Teknikmagasinet mot nya framgångar!

  EM_georg-wikman_01

  Mannen bakom Kan Jang

  Georg Wikman är grundaren bakom hälsopreparaten Arctic Root, Kan Jang, Chisan och  nya Adapt-serien.

  Arkiv

  © 2021, Enterprise Magazine