Redan som barn stod Lina med sina föräldrar i köket och fascinerades av matlagningskonsten.
– Framförallt har min pappa varit min stora inspirationskälla. Han kunde stå i köket och laga en sås i timmar och la verkligen ner sin själ i maten.
Linas matlagningsintresse växte med åren och så småningom började hon fotografera maten och la ut det på sociala medier. Under 2011 startade hon en matblogg och i samma veva sökte hon också in till Sveriges Mästerkock och blev antagen. Hon var med ända till kvalveckan i Gävle och kan stoltsera med att bli topp 30 av totalt 5000 sökanden. Det var efter det hon tog steget och startade Linas Kök, där hon idag förser kunder i Växjö och omgivande orter med matlagning hemma i deras kök.
Hon anlitas av såväl privatpersoner inför en fest eller middag som av företag där de till exempel ska ha en kick off eller ett kundmöte.
Under kvällar och helger förser hon grupper från sex-sexton personer på tre rätters fine dining.
Hon tar emot bokningarna via sin hemsida, där kunden får välja ett ledigt datum som passar dem. Därefter återkommer hon till kunden med ett stort utbud av rätter att välja mellan, som består av ett tiotal varmrätter och lika många för- och efterrätter. Bland rätterna hittar man bland annat Linas populära hummersoppa, som hon fått mycket beröm för, inte minst av Leif Mannerström. Här finns också flera vegetariska och veganska alternativ.
Lina sköter allt från inköp till att åka ut till den bestämda platsen, laga maten och sedan städa efter sig. Beställaren betalar ett kuvertpris för maten, där all service ingår. Hon brukar komma ut till beställaren några timmar innan maten ska serveras, då hon lagar det allra mesta på plats.
Under vår och sommar anordnar hon också större event då hon har ett trädgårdskoncept där hennes specialitet är spansk paella, som hon kan laga för upp till hundra personer. När hon åker ut på dessa event har hon allting med sig. Det enda arrangören behöver stå för är tält, grillar och dukning men även dukningsdetaljer kan Lina ta med sig. Drycken får beställaren köpa in själv eftersom Lina inte har något alkoholtillstånd. Hon har däremot kontakter som hon samarbetar med, vilket gör att kunden kan beställa vin- eller ölprovning i samma paket.
Lina som har ett annat heltidsjobb till vardags, tycker det är otroligt roligt och givande att förse människor med mat i olika hem.
– På det här viset blir man en del av en fest. Jag är social som person och tycker om att nätverka. Det finns inget som är så tillfredsställande som att laga mat till nöjda gäster.
Lina är självlärd och det är helt och hållet hennes brinnande intresse för maten som gjort hennes framgångar. Hon berättar att hon sällan lagar mat efter recept, utan låter smaklökarna få styra.
Under åren har Lina fått oerhört positiv feedback från kunderna och hennes rykte som hemma-kock har spridit sig, vilket gör att hon besöker kök så långt som femton mil bort. Att hyra in Lina som kock har många fördelar. Här kan man njuta av god och vällagad mat i hemmamiljö, utan att behöva laga den själv.
– När man är i hemmet tycker många att det inte blir lika stimmigt som på krogen. Dryckeskostnaderna behöver heller inte rusa iväg och framförallt tycker många barnfamiljer att det här konceptet är klockrent, då barnen kan gå iväg och leka medan de vuxna sitter kvar.