Svenska Kyrkan, Västanfors Västervåla Församling i Fagersta driver friskolan Lindgårdsskolan som har funnits sedan 2002.
Skolan genomsyras av det som Svenska Kyrkan står för, däremot har de ingen kristen profil. De har snarare bara tagit fasta på de sunda värderingar som ingår i läroplanen.
– Vi står på de utsattas sida och det visar sig mer aktivt på vår skola, säger Jennie. Lindgårdsskolan kom till utifrån att det fanns behov av fler förskoleplatser och de ansökte därför till kommunen om att starta en förskola. I samband med detta bestämde de sig för att skicka en ansökan till Skolverket om att starta en skola. Snart hade de ett beslut och redan i augusti samma år slog de upp dörrarna till den första förskoleklassen och även en klass i årskurs 1. Under åren har de successivt byggt upp skolan med att hela tiden addera en klass underifrån och idag har de elever ända upp till årskurs nio, där högstadiet ligger på en annan plats.
– Först var tanken att ha klasser upp till årskurs sex, men vi ändrade oss och hann bara släppa iväg två blivande sjuor innan vi startade högstadiet, säger Anna-Lena Karlström som är biträdande rektor.
På skolan jobbar många av pedagogerna från förskoleklass upp till årskurs nio, vilket gör att eleverna får träffa samma personal under hela grundskoletiden. Trots att många har svårigheter att täcka behovet av utbildade lärare i svenska skolor idag har Lindgårdsskolan en hög andel behöriga lärare.
– Jag tycker att det nästan är lika svårt att hitta en lämplig människa som kan tänka sig att kliva in i ett klassrum som det är att hitta behöriga lärare. Vi har trots det, ändå fått många behöriga lärare till oss, säger Jennie.
Skolan har två olika profiler, där elever i årskurs 1-6 har musik som inriktning och högstadieeleverna i årskurs 7-9 har naturvetenskap och teknik.
– När det kommer till musiken handlar det inte om att vara musikalisk, utan om att den musiska människan ska få växa. Musik kan man förena med lärandet, inom till exempel ämnen som matematik. Inriktningen på högstadiet har vi valt för att vi vill utbilda eleverna efter de behov som finns i samhället och därmed ge dem en bra framtid.
På skolan är de också noga med att se till att utgå från varje elevs individuella behov.
– För elever som är i behov av särskilt stöd underlättar det ofta att vara på en mindre skola, där man känner människor och man vet vem man ska vända sig till, säger Jennie.
Skolan har hela tiden expanderat, bland annat gick de från två förskoleavdelningar till fyra för ett par år sedan.
– Vi vill inte säga nej till människor, vi vill ta emot dem om vi kan fortsätta hålla god kvalitet. Just nu har vi kö i olika årskurser och tanken är att vi ska expandera ytterligare.
Att vara rektor på en skola som växer tycker Jennie är spännande.
– Det är mycket roligare med expansion än att stryka tjänster på grund av att man inte har tillräckligt med elever. Dessutom får man på en mindre skola som den här, vara delaktig i allt som sker, säger Jennie.