166021 LK
166021 LK0
166021 LK1
166021 LK
166021 LK0
166021 LK1

Kaffe är svenskens största källa till antioxidanter

I Sverige dricker vi tre och en halv kopp kaffe per person och dag. Vad många kaffedrickare inte känner till är att kaffe innehåller en väldigt hög koncentration av antioxidanter – något som hjälper oss att hålla oss friska livet igenom.

Visste du att kaffe innehåller en högre andel antioxidanter än både grönt te och kakao? Forskare har lyckats identifiera drygt 1 000 antioxidanter i obearbetade kaffebönor, och hundratals fler utvecklas under rostningsprocessen. 


– Att dricka kaffe har väldigt många hälsofördelar, och är för oss svenskar den primära källan till antioxidanter under en vanlig dag, förklarar Ulf Lindvall, vd på Lindvalls kaffe i Uppsala som i år firar 125 år. 


Lindvalls kaffe rostas av den milda och lena Arabicabönan och man väljer bönproducenter med omsorg. Detta då råvaran är den enskilt viktigaste faktorn för en slutprodukt av hög kvalitet.  


– Om inte vårt kaffe vore så gott skulle vi aldrig ha överlevt i 125 år, förklarar Ulf. 


Naturligtvis vet denne expert hur man brygger det godaste kaffet.


– Jag tycker att man når bäst resultat genom att brygga manuellt, säger Ulf och berättar att man ska sjuda vatten på spisen tills det är mellan 92 och 96 grader för att sedan låta vattnet rinna genom en tratt ner i en termos. 


– Kaffets största fiende är syre och det gäller från rostad böna till den färdiga drycken, säger Ulf. 


Företagets kundkrets är koncentrerad till Uppsala län och Mälardalen. Man väljer Lindvalls dels för den höga kvaliteten och dels för den lokala känslan. 


– Vi konkurrerar på en oerhört tuff marknad där stora multinationella företag dominerar stort, säger Ulf. 


Att familjen Lindvall, trots en periodvis dramatisk historia, har lyckats så väl är inget annat än en storslagen bedrift. Så sent som 2011 skedde en katastrofal händelse då delar av rosteriet brann ner. Men bara ett halvår senare kunde rosteriet återinvigas. 


– Vi rostade den första omgången bönor efter branden på min pappas dödsdag, berättar Ulf som är märkbart rörd på rösten. 


Det var Ulfs farfars far som grundade Lindvalls Kaffe för exakt 125 år sedan, och det anrika familjeföretaget har i hög konkurrens med marknadens gigantiska producenter lyckats förse oss svenskar med högkvalitativt kaffe under många år. 


– Eric Lindvall, som min anfader hette, mötte kärleken i Tierp och tillsammans grundade och öppnade de en kolonialvaruhandel där de sålde te, kryddor – och kaffe! berättar Ulf. 


Efter två decennier av framgångsrika affärer flyttade Eric och Josefina till Uppsala där de byggde ett kafferosteri och därmed lade grunden till dagens Lindvalls Kaffe.   


Ulf Lindvall är naturligtvis omåttligt stolt över sina föregångares hårda arbete och över det framgångsrika företag som han i dag har den stora äran att få ta in i framtiden. 

2016-12-09
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies