– Koh Phangan på Södermalm i Stockholm, öppnade 1994 med en önskan om att servera gästerna en komplett resa till paradiset, ler Alexander Youssef.
– Tanken är att du ska kliva in i en annan värld, fortsätter han. Vi vill skapa en känsla av att du verkligen är i Thailand. Miljön på våra restauranger påminner om den miljön. Vi serverar genuint thailändsk mat och erbjuder på så sätt en thailändsk helhetskänsla.
När den första restaurangen på Skånegatan i Stockholm öppnade fanns det varken thailändskt öl, thailändska grönsaker, örter eller kryddor i Sverige. Restaurangen importerade dessa direkt från Thailand. En vilja av att leverera äkthet och högsta kvalitet som fortfarande lever kvar.
I Stockholm finns det två restauranger, en på Skånegatan, Södermalm och en på Nybrogatan, Östermalm. Hösten 2018 öppnar en ny Koh Phangan, centralt i Uppsala, intill Fyrisån.
– Vi har vuxit ur den gamla lokalen i Uppsala, säger Alexander. Nu har vi hittat en härlig miljö som är mer lättarbetad och som vi kan inreda precis som vi önskar med den här äkta Koh Phangan-känslan som våra kunder känner igen.
Koh Phangan har fått omnämnanden och omdömen från all världens besökare, och är flitigt recenserad på bland annat TripAdvisor. Restaurangerna ligger väldigt högt i ranking och flera recensenter slås av den fantastiska atmosfären. Några besökare skriver att de ofta går till Koh Phangan då får en tillbaka-längtan till Thailand. För att främja spontanbesök bokar man aldrig upp mer än 40 procent av alla borden.
Koh Phangan är en attraktiv familjerestaurang. Barn, oavsett ålder, uppskattar den unika, fantastiska miljön och hittar ofta sin egen favoritsittplats. Ibland händer det, till gästernas förtjusning, att det börjar åska på restaurangen.
Alexander Yossef och hans syskon växte upp i en restaurangfamilj. Pappa startade sin första verksamhet 1982. Alexander och hans syskon fick hjälpa till i restaurangen från det de fyllde 15 år.
– Jag jobbade helger och sommarlov, berättar Alexander. Jag är äldst i syskongruppen, men vi har alla hjälpt till från 15 års ålder. Vi har diskat, serverat och jobbat vid grillen.
Alexander studerade ekonomi under fem år på Frescati. Han fortsatte att hjälpa sin far. Under studietiden hittade de Tzatziki, en grekisk restaurang vid Fyristorg i Uppsala. Kärleken till Tzatziki slog gnistor. Far och son sålde kvarterskrogen och förvärvade Tzatziki. Det är tydligt att kärleken till restaurangen är lika stark idag och pappa är fortfarande delaktig i alla Alexanders projekt.
– Utan hans hjälp skulle jag inte sitta här, säger Alexander. Bokstavligen!
Alexander ler och berättar att hans pappa har snickrat och byggt bord, bänkar, trappor och stolar till den nya restaurangen i Uppsala. Allt för att vi ska kunna göra vår vardag lite härligare. Drömma oss bort bland palmerna med en very hot Tom yam taley på tallriken. Och betydligt kortare resa än 10 timmar på flyget.