Ward Wines har en välutvecklad och förfinad produktportfölj, men nöjer sig inte med det. Visionen är att bli Sveriges mest ansedda importör av premiumviner. En del av Ward Wines framgångar ligger i det faktum att företaget har etablerat sig i en priskategori där en vinflaska kostar från hundra kronor och uppåt. Bag-in-box och tetror får andra ägna sig åt.
– Vi har varit lite konservativa och hållit oss kvar i det som tidigare har utgjort 100 procent av vinmarknaden. Vi är absolut inga motståndare till boxar eller lågprisviner, men vi är duktigare på viner som kostar runt hundralappen och uppåt, säger Jan Thorén, Ward Wines försäljnings- och marknadschef.
Ytterligare en framgångsfaktor är Ward Wines förmåga att arbeta mot en marknad dit konsumenten till viss del är på väg.
– En konsument kanske, med full respekt, tycker om ett vin för 69 kronor, men någon gång då och då vill samma person köpa ett vin för kanske 99 eller 109 kronor, säger Jan Thorén.
Med starka varumärken, liksom samarbete med duktiga vinproducenter, lockar Ward Wines konsumenter att lägga lite extra på livets goda. Exempelvis på en Château Mont-Redon. Vinodlingen på det franska vinhuset Mont-Redon har anor sedan romartiden när man planterade i botten av en kulle för att skydda odlingarna mot mistralvinden. Mont-Redon kommer från latinets ”montem retundum” som betyder just ”runt kullen”. I fjol kammade Château Mont-Redon hem Allt om mats Gyllene Glaset med motiveringen:
”För sitt outtröttliga arbete med renare, mer ursprungstypiska och balanserade viner. Huset är en av grundarna av vinet Châteauneuf-du-Pape och nu står den fjärde generationen vinproducenter redo att ta över ansvaret. Flaggskeppet, den röda Château Mont-Redon, har funnits i Sverige i decennier och alltid varit ett fynd. Även husets övriga röda och vita viner har blivit alltmer populära i Sverige de senaste åren.”
I en intervju med Wow News nämner Jan Holmström (vinkonnässör som bland annat sitter i Allt om Mats vinprovarpanel) Mont-Redons ointresse för trender som en stor styrka. Denna inställning till trender gör sig påmind hos Ward Wines.
– Vi försöker inte att skjuta på alla vinmöjligheter, utan försöker hitta in där vi tror att vi kan lyckas. Ward Wines vill verka med finess och urval samt tror på ”pull” snarare än ”push” – ett vin behöver inte vara en dundersuccé redan första veckan, menar Jan Thorén.
Vinproducenter som tilltalas av tradition och förfinad smak attraheras i regel av Ward Wines verksamhet. Samarbetet brukar också vara långvarigt och präglat av ömsesidigt förtroende samt uppskattning. Familjen Trimbach, som har en vinodlarhistoria som går tillbaka till 1626, är ett bra exempel på detta.
– Ann Trimbach är vår kontaktperson där och hon är trettonde generationen Trimbach. Vi representerar även en liten del av familjen Antinori, som kanske är världens äldsta vinfamilj från 1200-talet med det italienska vinhuset Tenuta di Biserno.
Ward Wines är enkelt förklarat en importör som förser marknaden med viner för alla som bryr sig om vad de dricker, bland annat från Champagne, Côtes du Rhône, Rioja, Navarra och Coonawarra. Att Ward Wines sortiment rymmer något för varje tillfälle är givet. Företaget är övertygat om att rätt vin i rätt sammanhang helt enkelt smakar bättre. Till högtidliga tillfällen sätter till exempel Churchills favoritchampagne Pol Roger guldkant på tillvaron. Som man uttrycker det på Ward Wines: ”Med Pol Roger är man alltid hemma!”
– Christan Roger sa till mig en gång att Pol Roger inte bara är en champagne, utan ett vin. Med det menar han att man njuter Pol Roger, inte står på en nattklubb och skriker, berättar Jan Thorén.
Ward Wines har skrivit avtal med kaliforniska vinproducenten Delicato Family Vineyards och började sälja den familjeägda producentens premiumviner den 1 juli. Nu är Ward Wines högaktuella med nylansering av flera viner från Delicato Family Vineyards. Dels en Napa Cabernet: Black Stallion Estate, dels två Pinot Noir: Irony och Sonoma Hill och sist men inte minst en Viognier: Clay Station.
Att växa lagom är viktigt för Ward Wines. Produktportföljens dna får inte påverkas i fel riktning och ett 59-kronors-vin kommer nog aldrig att dyka upp i Ward Wines sortiment.
– Jag kan mycket väl dricka ett sådant vin när jag går på restaurang, men vi är inte duktiga på det, säger Jan Thorén.
En av hans personliga favoriter är i stället en Trimbach Riesling som enligt Jan Thorén passar till all sorts fisk.
– Sancerre från vår nya producent Henri Bourgeois är också ett väldigt trevligt vin till fisk. På den röda sidan är jag också lite frankofil eftersom jag tycker om Rhône och en Châteauneuf-du-Pape från Mont-Redon. Sedan är i grund och botten en bra Cabernet Sauvignon alltid trevligt, avlutar Jan Thorén.
Vitt:
Art nr 2813 Mont-Redon Côtes du Rhône Réserve Blanc, från Rhônedalen i Frankrike, 107kr.
Château Mont-Redon är en familjeägd egendom med sin bas vackert belägen mitt i hjärtat av Châteuneuf-du-Pape. Här strävar man ständigt efter att skapa viner med en elegans och en renhet i frukten. Samtidigt som de vägrar följa modesvängningar är alltid kvalitet i fokus. År 2014 vann Chateau Mont-Redon det prestigefyllda priset ”Gyllene Glaset” av tidningen Allt om Mat och Côtes du Rhône Réserve Blanc har fått flera utmärkelser, nu senast en ”femtärning” i SvD.
Rosé:
Art nr 2590 M de Minuty från Côtes de Provence på Franska rivieran, 107kr.
Producenten Château Minuty är en av de klassiska familjeägda egendomarna i vackra Côtes de Provence på Franska Rivieran. Chateau Minuty är i dag en av de största och mest välrenommerade producenterna på den franska sydkusten och deras roséviner finns att köpa på alla restaurangerna i Saint-Tropez och de kända stränderna i området. Vinet har två år i rad, 2013 och 2014, blivit utsett till Sveriges bästa rosévin enligt tidningen Allt om Vin.
Rött:
Art nr 2221 Gérard Bertrand Chateau Avernus, från Tautavel I Languedoc södra Frankrike, 81kr.
Gérard Bertrand Château Avernus kommer från Côtes du Roussillon-Villages i sydvästra Frankrike. Vinet Château Avernus är gjort av de klassiska sydfranska druvorna grenache, syrah, carignan och mourvèdre. Vinet har lagrats på ekfat i åtta månader och har en generöst fruktig smak med inslag av svarta vinbär, viol, bigarråer, örter, blåbär och lakrits. Vinet är mycket prisvärt och passar väldigt bra till det provencalska köket med lamm och nötkött, gärna grillat och serverat med örter, vitlök och grönsaker.