Kyckling på ett bättre sätt
Efter att ha tröttnat på att det bara fanns dåligt kycklingkött i butikerna tog Siv och Kurt Persson saken i egna händer och började slakta kycklingar hemma på gården. Efter att ha sett hur många i deras närhet som ville ta del av köttet insåg de att efterfrågan var stor.
– Vi byggde ett slakteri och började föda upp egna kycklingar. De största skillnaderna med vårt kött jämfört med mycket annat är att djuren slipper bli stressade av långa transporter samt att vi matar dem med ett foder för att de ska växa saktare, förklarar Siv Persson, som driver Ockelbo Kyckling AB.
På många stora slakterier slaktas kycklingarna när de är 32 dagar. På Ockelbo Kyckling får de leva tills de är mellan åtta och elva veckor. Att de får växa långsamt gör att det blir mer smak i köttet.
– De väger runt 3,5 kilo när vi slaktar dem och en filé brukar ligga på sju hekto. Vi sprutar definitivt inte i något vatten för att de ska se större ut, något många brukar påpeka efter att ha sett att kycklingen är lika stor när de tar ur den ur ugnen som den var innan, berättar Siv.
Varje måndag sker slakten, på tisdagen styckas kycklingarna och under onsdagen levereras Ockelbo Kyckling till både restauranger och butiker i såväl närområdet som till stjärnkrogar i Stockholm.
– Det fanns en efterfrågan på en svensk lantras och jag började därför avla på Hedemorahönan. I dag är den väldigt populär bland stjärnkockarna även fast den växer långsamt och aldrig blir särskilt stor, berättar Siv, som även själv tar fram många egna recept på råvaran.
– Jag gravar, röker och lagar till kycklingen på olika sätt. Jag har även provat att torka. Många tror att kyckling måste hettas upp men fläskkött går inte heller att äta rått och det är populärt att torka. Jag har till och med fått det undersökt på ett labb med gott resultat.
2014-06-16
Dela artikel