135035legrandcafe

Libanesisk mat på libanesiskt vis

Äkta libanesisk mat ska lagas från grunden med färska råvaror och ätas sakta under lång tid. På Le Grand Café i Bromma har man satsat på att maten ska smaka exakt som den gör i Libanon, något som möjliggörs bäst om det är en libanesisk kock som lagar den.

Anthony Asfar, ägare av restaurangen Le Grand Café, menar att det finns många som blir upplärda av libanesiska kockar för att sedan starta egna restauranger. Ändå blir resultatet enligt honom inte samma sak som om någon med rötterna och erfarenheten från ursprungslandet lagar den liba-
nesiska maten.
– Tyvärr finns det i dag många libanesiska restauranger i Sverige som inte lagar på rätt sätt från grunden. Det gör att folk tror att det är så maten ska smaka, menar Anthony som arbetat med libanesisk mat i närmare 25 år.

Han var först i Sverige med att hämta hit kockar från Libanon för att öppna restaurang och han har lärt upp de flesta kockar på Stockholms libanesiska matställen. I dag har han anställt en av hemlandets bästa kockar, som med 30 års erfarenhet, eget matlagningsprogram i tv och en bakgrund som köksmästare, vet precis hur matlagningen ska gå till.
– Han började arbeta hos mig för några år sedan, men bestämde sig för att flytta hem igen. Efter ett tag åkte jag dit och hämtade tillbaka honom. Han är känd i Libanon och har jobbat i hela världen, men nu trivs han i Sverige och vi är väldigt glada för att han tänker stanna och fortsätta laga bra mat hos oss, säger Anthony.

Den nyrenoverade lokalen med stor uteservering och gott om plats gör även restaurangen till ett populärt ställe att abonnera för stora kalas, firmafester och julbord. Kocken anpassar menyn efter sällskapets önskemål och Anthony har sett vad som går hem hos de svenska besökarna.

– Vår vegetariska omelett och Le Grand-tallriken brukar vara populära. Men tack vare att vi byter lunchbuffén varje dag, finns möjlighet att smaka på det mesta.


Foto: Charbel Botros, Newz Södertälje

2013-10-29
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies