Olika platser - Samma standard
Linnea & Basilika bygger på ett koncept som erbjuder matlagning från grunden med fokus på färska ingredienser och autentiska recept från Sydostasien, främst Thailand och Vietnam.
- Vi har alltid haft som mål att leverera mat av högsta kvalitet och som är lagad från grunden varje dag, förklarar Martin.
Att maten tillagas på plats från grunden innebär full kontroll över allergier och kundönskemål. Det höjer även kvaliteten på varje serverad rätt. Detta förhållningssätt har gjort att Linnea & Basilika snabbt blivit en favorit bland både lokala såväl som gäster på resande fot. Förutom att ständigt inspireras av nya trender, delvis genom mässor och resor, ser paret till att varje restaurang är självgående med ett starkt fokus på hållbarhet och kvalitet.
- All vår mat är gjord från grunden med färska råvaror. Det gör det möjligt för oss att anpassa oss efter våra kunders önskemål och behov, förklarar Martin.
I denna artikel utforskar vi hur entreprenörskap, fokus på kvalitet och nyskapande har drivit paret att expandera från en till över 35 enheter över hela Sverige. På deras restauranger strävar de efter att skapa en hemtrevlig miljö där varje gäst känner sig som en del av familjen. Martin och Anette värdesätter personligheten hos sin personal högt och ser det som avgörande för att skapa en inbjudande atmosfär.
- Första intrycket är viktigt. Våra kunder möts av ansikten som representerar vårt varumärke, säger Anette.
Familjeföretaget växer fram
Det var i Landskrona 2009 som Martin och Anette först förverkligade sin dröm genom att öppna restaurangen Basilika. De ville "prova sina egna vingar" och bröt sig ur tidigare arbetsroller. Efter att ha renoverat en lokal i Löddeköpinge 2014 på en stram budget, tog de steget fullt ut och etablerade Linnea & Basilika i Ängelholm 2015. En restaurang vars namn inspirerades av deras första restaurang samt namnet på deras dotter Linnéa. Sedan starten på deras resa har de alltid haft en tydlig arbetsfördelning. Anette sköter ekonomin och den dagliga driften, medan Martin ansvarar för etablering, upphandlingar och design av nya enheter. Med sin bakgrund inom olika företag, har han en klar bild av vad som krävs för att hålla en hög standard genom hela kedjan.
- Vi ritar och designar allt från elinstallationer till inredning, för att hålla en enhetlig och igenkännbar stil i alla våra restauranger, förklarar Martin.
2019 startade paret konceptet A&M Sushi Bar och våren 2020 påbörjades implementeringen av A&M Sushi Bar på samtliga Linnea & Basilika restauranger. Sammanslagningen har blivit ett uppskattat inslag som kompletterar Linnea & Basilikas meny. Detta tillägg har inte bara berikat menyn utan även breddat kundbasen ytterligare. Franchisetagare har nu möjlighet att driva både en Linnea & Basilika restaurang och en A&M Sushi Bar i sina lokaler, vilket ger en diversifierad matupplevelse under samma tak.
- Vi får fantastisk feedback för vår sushi. Det är en enorm fördel för franchisetagare att kunna erbjuda både våra rätter och premium sushi under samma tak, säger Anette.
Ett ständigt växande koncept
Från att ha renoverat en mindre lokal i Löddeköpinge med en tight budget, har paret genom åren expanderat till flera städer med både egna och franchisedrivna enheter. Trots att paret ursprungligen bara drömde om att äga tre restauranger, har deras koncept växt till att omfatta flera franchisetagare.
- Utan våra franchisetagare hade vi aldrig kunnat hantera den dagliga driften. De tillför inte bara nytt kapital utan också energi och nya idéer, berättar Martin.
Från att från början varit en slump, har franchisemodellen nu blivit en strategisk del av deras expansion. Martin och Anette är engagerade i att fortsätta sprida sitt koncept, med fokus på att bibehålla kvaliteten och den familjevänliga atmosfären.
- Vår dröm är att se Linnea & Basilika gruppen växa sig ännu större inom Sverige men också att vi expanderar konceptet till våra nordiska grannländer, avslutar Martin.