Att dricka god, hantverksproducerad öl och att våga prova något annat än lager är Mikael Nymans tips.
– IPA kan vara lite svår eftersom den är lite besk men det finns många olika alternativ idag. Många sorter där man kombinerar mat och öl, som veteöl, försvinner beskan samtidigt som den har mycket smak. Även om man druckit öl av samma märke under många år så är det viktigt att våga prova något nytt.
Mikael som startade Lilla Hopsingen Brewery för tre år sedan har alltid haft ett stort intresse för öl.
– Jag började brygga hemma och redan för sju år sedan kom tankarna på att starta eget. När de för fyra år sedan varslade personal på Ericsson där jag var anställd, så beslutade jag mig för att köra igång.
Efter att ha hittat och renoverat en lokal började han brygga och hade sålt sin första öl under försommaren 2018 och fick en bra start.
– Det var enklare än jag trodde. De flesta restauranger har sagt att de gärna vill prova ölen och blir den populär så tar de in mer. Det har rullat på bra och för två år sedan började det att komma igång ordentligt. När coronapandemin slog till och människor inte gick ut i samma utsträckning blev det dock svårare men nu ser det ut att börja vända, säger Mikael.
Hantverksmässig tillverkning
Idag har han ett 20-tal olika sorters öl som han levererar till framförallt lite finare restauranger på Lilla Essingen. Hans nästa steg är att försöka ta sig in på Systembolaget som lokalproducent.
– Som lokal leverantör levererar man till några av de närmsta butikerna men jag skulle också vilja ta mig in i deras ordinarie sortiment så att ölen åtminstone finns som beställningsvara hos alla butiker i Sverige.
Idag tillverkar han ölen i olika batcher med cirka 150-200 liter per gång, som tar ungefär en dag att framställa.
– Nu sker tillverkningen väldigt hantverksmässigt men om jag skulle få större beställningar eller komma i Systembolagets sortiment ska jag skaffa en annan utrustning, så det tar samma tid att tillverka mer.
Egen nisch inom öltillverkning
Mikael förklarar att det är viktigt att hitta sin egen nisch när man tillverkar öl, för att sticka ut.
– Ölbryggning är inget svårt i sig och man kan variera recept i oändlighet. Det viktigaste är därför att tillverka med kvalitet. Idag har det nästan blivit för mycket med alla nya öl som kommit, vilket gör att man kan sakna en hederlig IPA och det känns som man i framtiden kommer att gå tillbaka till de mer traditionella IPA och APA.
Idag jobbar Mikael halvtid i företaget och halvtid som konsult men hoppas att han inom kort kan jobba heltid med bryggeriet.
– Bryggning tar en dag och därefter tappar jag på fat och distribuerar. Målet är att gå upp till full tid och kunna leva enbart på verksamheten, avslutar Mikael.