På menyn hos Mantram hittar du indisk mat som chicken tikka masala, tigerräkor, butter chicken och chicken gourmand – en personlig favorit. Menyn förändras ofta, och varje dag finns många alternativ att välja på. All mat går att få mild, medelstark eller riktigt het – upp till fem chilis om du vågar.
“Vi anpassar menyn efter vad folk gillar. Vår inspiration kommer från barndomen, från resor till Indien och från vad vi ser att gästerna uppskattar. Det ska finnas något för alla”, säger Surjit. I Kungälv driver han dessutom en indisk livsmedelsbutik vägg i vägg med restaurangen. Här handlar både privatpersoner, grossister och andra restauranger sina indiska specialvaror.

“Gästerna säger att vi har den bästa maten. Många köper med sig extra naan hem”, säger ägaren Surjit med ett leende. I korta drag betyder restaurangens namn betyder “heligt budskap”. Och för Surjit är det mer än bara mat. Det handlar om känsla, teknik och stolthet. “Indisk mat kräver rätt kryddor, rätt teknik – och rätt känsla. Det är inte alla som kan laga indiskt”, säger han.
Fest, catering och nå ut till ännu fler gäster
Surjit och Gurnam jobbar just nu med att utveckla möjligheten att abonnera restaurangen för större fester och event. Även catering är ett växande område. Men viktigast av allt är att fortsätta lyssna på gästerna. “Det bästa med restauranglivet är att träffa nya människor varje dag. Att se dem le när de äter”, säger Surjit.

Fem restauranger i dagsläget
I arbetet med den nya restaurangen i Torslanda har S tagit in en erfaren kompanjon: Gurnam Singh. Han kom till Sverige i tjugoårsåldern, fick direkt jobb på en restaurang och visste att det var rätt väg. “Jag började med ett litet gatukök. Idag driver jag fem restauranger med liknande koncept”, berättar Gurnam.
Tillsammans satsar de nu stort. Restaurangen i Torslanda är det nyaste tillskottet i restaurangfamiljen, men planerna stannar inte där. Deras vision är att fler ska få uppleva mat från Indien, tillagad med kärlek.

Matdrömmen som blev verklighet
När Surjit flyttade från Indien till Sverige för 45 år sedan drömde han om att skapa något eget. Han började som anställd på ICA, där intresset för mat bara växte sig ännu större. Snart drev han tre butiker parallellt. Men det var först 2005 som han tog steget fullt ut och öppnade sin första indiska restaurang. “Min dröm har alltid varit att driva eget. Mat ligger mig nära hjärtat”, säger han.
Hitta rätt folk och bibehålla kvaliteten
Trots de många framgångarna finns det några svårigheter. Att hitta rätt personal är en av dem. “Det är många som vill jobba, men få som har det där lilla extra. För att jobba med indisk mat behöver du erfarenhet. Det går inte att läsa sig till, säger Gurnam. Servicen är också viktig. Du måste kunna anpassa dig, exempelvis om någon vill ha mindre starkt. Det handlar om fingertoppskänsla”, avslutar Surjit.