Matmässa som har allt
När Mogens Kure tröttnade på att åka runt på ett tiotal matmässor i olika länder varje år och insåg att många andra tyckte samma sak, bestämde han sig för att göra något åt saken. Resultatet blev en stor mässa på Bornholm där alla i livsmedelsbranschen samlas.
– Det var många viljor till en början för att få ihop det till en mässa, men till slut gick det och resultatet blev fantastiskt bra. Redan andra året blev det för lite med bara en dag och vi utökade till två, berättar Mogens Kure, mässchef för Baltic food-mässan i Aakirkeby Hallerne på Bornholm.
I år firar mässan 20 år och utställarna står på kölistor för att få en plats på mässgolvet. Alltifrån mat och dryck till storköksmaskiner och städattiraljer finns att hitta bland de 84 montrarna som är bokade till årets Baltic food-mässa.
– Vi har tidigare år haft ännu fler utställare, men kraven har ändrats och nuförtiden behöver alla mer plats, det gör att vi inte får in lika många, men varje utställare kan visa upp desto mer, menar Mogens.
Besöksantalet brukar ligga runt 2 500 personer, uteslutande branschfolk. Och som den största anläggningen för event och mässor på Bornholm hålls i mässhallarna även andra arrangemang.
– Vi har två hallar här i Aakirkeby som tillsammans är det ställe på ön där man kan samla mest människor inomhus. Vi brukar ha alltifrån visningar av olika slag till en dansgala inklusive efterfest för 600 personer, berättar Jens Christian Viborg, ansvarig för mässhallen i Aakirkeby Hallerne.
Dessutom går hallarna eller delar av dem att abonnera till privata fester. Både stora och små sällskap kan hålla till i de festanpassade klubblokalerna som även har ett tillhörande stort kök med kockar som lagar bra mat.
– Det är populärt, särskilt under våren då det är mycket konfirmationer och framåt sena hösten då julbordsperioden startar. Sommaren är den tid då vi har det lite lugnare här, även om alla är lika välkomna hit även då för exempelvis idrottsarrangemang.
2014-06-16
Dela artikel