Dela artikel

Med guldkant på tillvaron

Förgyllare Nils Löfgren var känd för sin kvalitetsmedvetenhet och yrkesstolthet och ägnade sig från 1940-talet och framåt åt att restaurera och konservera förgyllda föremål. Att bevara i stället för att måla över var något av en paroll för honom, vars verksamhet har tagits över av Kaj Hed som började som lärling hos Nils 1977. Kunskaperna som finns här är gedigna och givetvis affärshemligheter.


Hos företaget AB Förgyllare Nils Löfgren har man alltid behållit de där speciella kunskaperna kring restaurering och konservering för sig själva.
– Inte ens Nils berättade allt för mig, det fanns en sak som han aldrig släppte och jag frågade aldrig. Vill man berätta så gör man och jag har fått så mycket av Nils ändå, säger Kaj, som har en konstnärlig utbildning i bagaget och en förkärlek för Rembrandt.
De många åren i branschen förklaras av en passion för hantverket.
– Det sätter igång hjärnan och stimulerar!
Kaj och Nils brukade under sina år tillsammans ofta arbeta med en utmaning på var sitt håll för att sedan jämföra metoder och hur långt man kommit i arbetet. Restaurering och konservering kräver både kunskap, tålamod och känsla. Det aldrig sinande intresset för att utvecklas gör onekligen pricken över i för resultatet som åstadkoms på de förgyllda objekt som lämnas in i verkstaden. Det är därför kundkretsen som söker det lilla extra kommer hit gång på gång.
– Vi arbetar med de lite större antikhandlarna och har också jobbat på Vasaordern, både i samband med kronprinsessans bröllop 2010 och tidigare. Även med Ordenssalarna på slottet, säger Kaj.

2013-04-08