142096W-vastraSodersforskolor

Meningsfull vardag för barnen

På Reimersholme i Stockholm ligger den kommunala förskolan Malmgården i ett vackert hus med stor gård från 1700-talet. Förskolan ingår i området Västra Söders Förskolor där grundtanken är att utgå från barnen och låta småttingarna vara delaktiga i verksamheten.

På förskolan Malmgården arbetar förskolechef Marica Törnebohmn sedan 2008. Hon har en lång bakgrund som förskolelärare och har på senare år vidareutbildat sig inom ledarskap. Marica har alltid vetat att hon vill arbeta med barn och arbetar dagligen för att skapa en meningsfull vardag för barnen.
   – Den första tiden i livet är viktig, det är under den perioden som vi utformas som människor. Vi vill hjälpa till att skapa trygga barn som dagligen dag får vara delaktiga i verksamheten, berättar hon.

På Malmgården arbetar Jeanette Andersson som pedagogisk utvecklingsledare, och hon förklarar att förskolan följer läroplanen och att de hela tiden arbetar systematiskt för att utvecklas.
   – Vi arbetar resultatbaserat och med undersökningar, vi har en nära och aktiv dialog med vårdnadshavarna. Även barnen får vara med och påverka aktiviteterna.

Marica och Jeanette förklarar att föräldrar till barn i Västra Söders Förskolor har full insyn i verksamheten och regelbundna dialoger med förskolans pedagoger och ledning.

Barnen bestämmer
Dagsplaneringen läggs till stor del upp utifrån barnens egna intressen och önskemål. Malmgården har bland annat en ateljé och ett snickarrum som är mycket populära.
   – Vi arbetar i projekt där läroplanens olika delar kommer in på ett naturligt sätt. Vi har olika arbetsverktyg som vi använder, bland annat ett som stimulerar språket. Vi är även utomhus, sjunger och dansar varje dag, berättar Jeanette.

Friskvården i fokus
Varje höst och vår anordnas en friskvårdsvecka med olika aktiviteter kopplade till friskvård. Att maten ska vara bra och hälsosam är viktigt och all mat lagas från grunden. Förskola Malmgården är KRAV-certifierad, vilket bland annat innebär att minst 50 procent av maten är ekologisk. Maten dukas upp som en buffé, barnen får alltså själva välja och plocka det de vill ha.

Under friskvårdsveckorna får alla ta med sig frukt och grönsaker hemifrån, som skärs upp och provsmakas på förskolan. På så sätt kommer barnen i kontakt med nya smaker.
   – Barnen är även delaktiga i matplaneringen. De får tycka till om maten och komma med förslag på nya rätter och ingredienser, berättar Marica.

2014-11-27
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies