Slående siffror
Sedan 2010 har e-sportens siffror för både omsättning och tittarpublik ökat. 2021 räknar man med att industrin kommer att omsätta närmare 1,6 miljarder dollar och att antalet tittare kommer att överstiga 550 miljoner. E-sporten har utvecklats till en enorm internationell marknad och det är ett gyllene tillfälle för företag att gå in som sponsorer. Stora data- och teknikföretag som Logitec, Microsoft och Sony har sponsrat e-sporten sedan den officiella starten i början på 2000-talet. Inofficiellt är e-sporten äldre, varav Nintendo arrangerade ett spel-VM redan 1990.

Men det är också andra företag som går in och sponsrar e-sport för att nå ut med sina produkter till den enorma publiken. Bland annat har storföretag som IKEA, Mercedes, Fortum och Telia gått in och sponsrat både tävlingar och lag. Telia gick förra året in som officiell partner till det svenska landslaget under VM i Taiwan: https://www.dagensmedia.se/telia-sponsrar-landslaget.
Nya regler för reklam
Den växande spelsektorn har bidragit till ett ökat intresse från såväl investerare som marknadsföringsföretag. Men det är inte bara e-sporten som växer. Marknaden för nätspel har också ökat sin omsättning, vilket har bidragit till att marknaden nyligen omreglerades i ett försök att göra den mer rättvis och säker. Spelbolag som erbjuder spel på spelautomater och bordsspel måste numera ha en godkänd licens från den svenska Spelinspektionen. De ska även, som https://www.vinnarum.com/sv förklarar, främja ett säkert och ansvarsfullt spelande. Men det kom också regler för hur marknadsföringen ska se ut.
Enligt den nya lagen ska all reklam vara måttfull, vilket innebär att företagen måste maximera sättet de gör reklam på fast utan att förlora en subtil och mild ton.
Influencers inom e-sport
Influence marketing fortsätter att öka genom sociala medier och man räknar med att det kommer fortsätta att vara en av marknadsföringstrenderna 2019. E-sportsspelare kan därmed blir ett stort mål för företag som vill presentera sina produkter.
Samtidigt är det inte bara kända e-sportprofiler som kan bli ett mål för företagen. Nyligen lyfte man fram att det håller på att utvecklas en klyfta mellan amatörspelarna och proffsen. För att minska den kan en väg att gå vara genom att låta vanliga spelare testa och prata om olika produkter. Faktum är att det har synts ett skifte bland influencers på sociala medier. Trots att många fortfarande vill se kändisar eller kända profiler prata om vissa produkter, vill man även se vanliga människor, eller micro-influencers, prata om dem: https://www.smartermarketing.com/micro-influencers.

Det är en spännande marknad som växer fram och det finns inga rätt eller fel. Möjligheterna med och kring e-sporten är enorma och man har nu chansen att slå sig in på marknaden medan den fortfarande är ny.