Dela artikel

Högteknologiskt mjöl för lyckade bak

Sirapslimpans storhetstid är för evigt passé. Idag är brödbak ett hantverk och mjöl en högteknologi. Skåne-möllan är en av de svenska ledande spannmålsinnovatörerna.

Sedan kvarnen Skåne-möllan startade 1972 i Tågarp i Svalövs kommun av Sten Persson, numera golfare på heltid, har de legat i framkant vad gäller utvecklingen av spannmålsförädling. Innovativa, flexibla och lyhörda för marknaden och efterfrågan är Skåne-möllan ett av det mest intressanta alternativen till stormjölsproducenterna.


– Vi är 27 anställda här idag och förädlar cirka 50 000 ton spannmål per år. Vi har haft en stadig tillväxt sedan min far startade kvarnen tillsammans med två kollegor, säger Anders Persson, vd för Skåne-möllan.


Företagets storprodukt är mjölet. Vi räknar till cirka 17 olika mjölsorter med olika sammansättning och olika stort proteininnehåll för olika funktion och egenskaper, i sortimentet. En vetenskap för den mindre kunnige och en förståelse för att den som vill lyckas bättre bland plåtarna gör klokt i att läsa på.


Skåne-möllans nisch är de så kallade varumärkesskyddade TTT-produkterna, tid – tryck – temperatur. Spannmålen värmebehandlas i en speciell process som ger dem väldigt specifika egenskaper utifrån om det är exempelvis vetemjöl, fullkornsrågmjöl eller kornkärnan som processas. I princip kan det förklaras med att man önskar lyfta fram de bästa egenskaperna, för att skapa spannmål som har så högt näringsvärde kvar som möjligt, så hälsosam påverkan på kroppen som möjligt och som ges så fina användningsegenskaper som möjligt i form av smak, arom och eventuella jäsegenskaper. Även MWT – micro wave techonology – och SMT – steam millling treatment är ”trademark” Skåne-möllan, ytterligare två högteknologiska produktionssätt för att produktutveckla såväl spannmål i sig som marknaden.


– Våra ”bokstavskombinationer” är en viktig del av vårt innovativa sortiment och vi tror att dessa kommer bli än mer intressanta för exportmarknaden. Vi ser ju också tydligt att trenden vad gäller ekologiska produkter är en uppåtgående kurva och vi väljer själva närodlat i den utsträckning vi kan och gärna lokalt producerat med eget vindkraftverk.


På butikshyllan finns produkterna under namnet ”Möllarens”. Namnet borgar för stabila egenskaper och bra bakresultat. Skåne-möllan har ett eget laboratorium för att säkerställa och upprätthålla kvaliteten på sina produkter. Företaget är även certifierade enligt livsmedelsstandarden för BRC (global standard) sedan 2004 och ekologisk produktion sedan 2008.


– Vi är en liten, flexibel, kvarnanläggning med skräddarsydda produkter som håller kunden högt och vårt motto är att vi vill göra det ”rätt första gången”, avrundar Anders.


Vilket givetvis gör det enklare för oss att lyckas i köket.

2018-08-27