Brinellgymnasiet

Nässjös största arbetsplats - viktigt centrum för utbildning

Med sina 1200 elever och en personalstyrka på 250 personer, är Brinellgymnasiet den största arbetsplatsen i Nässjö kommun. Lärarkåren har hög behörighet och kompetens och det breda urvalet av utbildningar knyter an till de flesta samhällsfunktioner.

Richard Weibull har från och till arbetat som skolledare i kommunen sedan 1995 och 2016 tillträdde han tjänsten som gymnasiechef på Brinellgymnasiet i Nässjö.

   – Vårt gymnasium firar 50 år nästa år och vi har fortfarande väldigt fina lokaler med bra kvalitet. Vi har åtta yrkesprogram och fem högskoleförberedande program så vi kan tillgodose de flesta grundskoleelever som vill studera hos oss.

 Han betonar vikten av att fortsätta läsa vidare på gymnasiet efter grundskolan och att det finns stora möjligheter att komma in på det program man är intresserad av.

   – En gymnasieutbildning är den enskilt största skyddsfaktorn för att klara sig senare i livet!

Av tradition väljer merparten av eleverna att söka till högskoleförberedande program. Men Richard vill gärna slå ett slag för yrkesprogrammen.

   – Man får en bra utbildning på ett yrkesförberedande program också, och man kan ju jobba några år och sedan läsa vidare på Komvux. Läser man vård- och omsorgsprogrammet kan man vidareutbilda sig till läkare senare, och efter industritekniska programmet kan man läsa vidare till exempelvis civilingenjör.
Brinellgymnasiet samverkar med industrin i den rikstäckande samverkansplattformen Teknikcollege. Företag, fackföreningar och skolan arbetar tillsammans för att utveckla teknikutbildningarna. En motsvarighet finns också för vård- och omsorgsprogrammet, Vård- och omsorgscollege, som arbetar för att utveckla dessa utbildningar.

Inom både teknikutbildningarna och vård- och omsorgsutbildningarna råder det stort behov av arbetskraft, enligt vad branschen säger, menar Richard Weibull.

En nyhet 2021 är att 2,5 dagar i veckan kommer att vara arbetsplatsförlagd utbildning för eleverna som läser industritekniska utbildningar. Det kommer att bli en så kallad lärlingsutbildning.

Vi vill lägga ut mer av utbildningen på företag, och det har varit ett stort intresse för detta. Näringslivet får då en ännu större och bättre kontakt med skolan och dess elever.


Något annat som är unikt för Brinellgymnasiet är att man arbetar systematiskt med mentorer i våldsförebyggande syfte. Alla elever i årskurs 1 går igenom ett utbildningsprogram med 14 lektioner under en termin.

   – Vi vill förebygga våld i samhället, våld mot kvinnor och hets mot oliktänkande genom att ”säga stopp tidigt i livet”.


Inom den närmaste tiden kommer skolans järnvägsutbildning enbart att bli en vuxenutbildning och industritekniska programmet utvecklas.


Fakta 

Brinellgymnasiet

Yrkesprogram:

Bygg- och anläggningsprogrammet

VVS- och fastighetsprogrammet

Vård- och omsorgsprogrammet

Barn- och fritidsprogrammet

Handels- och administrationsprogrammet

Industritekniska programmet

El- och energiprogrammet

Hantverksprogrammet, inriktning frisör samt hår- och makeupstylist


Högskoleförberedande program:

Naturvetenskapsprogrammet

Teknikprogrammet

Estetiska programmet, inriktning bild och form samt estetik och media

Samhällsvetenskapsprogrammet

Ekonomiprogrammet


Introduktionsprogram

Gymnasiesärskola

Läs mer...

2020-12-21

Webbplats
EM_fobab_01

Snickare och entreprenör med bred kunskap

Artikel Med stor flexibilitet utför Fobab alltifrån små till större uppdrag åt många företagskunder i Stockholm. Alla uppdrag utförs med stort engagemang och för dem är ingenting omöjligt.
EM_Esn Sverige_01

Kvalitativa elinstallationer i Stockholm

Artikel Med stor noggrannhet utför Esn Sverige AB elinstallationer åt både privatpersoner och företag. Trots sin korta tid på marknaden har företaget blivit en omtyckt aktör med ett brett spann av kunder.
  • BRINELLGYMNASIET
  • Tel: 0380-51 88 43
  • Brinellgatan 52E, 571 35 Nässjö
EM_dennis-teknikmagasinet_04

Butikschef på Teknikmagasinet

Denis Manasiev Vukotic driver Teknikmagasinet mot nya framgångar!

EM_mercedes.murat_04

Mercedes Murat

Konstnären som balanserar känslofylld konst med hårt fysiskt arbete.

EM_peter-svensson_05

Peter Svenson fotograferar världens kändisar

Fotografen och regissören Peter Svenson har en lång meritlista och är ett sant bevis på att om man tror på sig själv och sina drömmar kan man nå hur långt som helst.

Arkiv

© 2021, Enterprise Magazine