Det krävs enorma åtgärder vad avser hur vi använder jordens naturresurser, samt lika stora resurser för att öka de naturvårdsinsatser som krävs för att bevara utrotningshotade arter. Stiftelsens vision är att hotade arter ska ges möjlighet att uppnå livskraftiga och hållbara populationer i sina naturliga miljöer och att den biologiska mångfalden bevaras.
Stiftelsen, som fyller 30 år i år, verkar genom att bidra till räddningsarbetet av hotade arter genom avel och naturvård, samt utsättning av djur. De bedriver forskning för att bidra med kunskap som behövs för att öka överlevnadsmöjligheterna för dessa djur, samt samarbetar över landsgränserna i olika projekt för arters överlevnad.
Nordens Ark ligger i hjärtat av Bohuslän. Parken som har cirka 80 olika djurarter är öppen året runt. Här finns Lantgården med gamla nordiska lantraser och Vilda parken med vilda djur från hela världen, bland annat amurtigern, världens största kattdjur.
– Djuren i parken kommer från ett klimat som liknar vårt nordiska och de går utomhus i vår härliga naturpark hela året, säger Therese Patriksson, kommunikations- och marknadschef.
Nordens Ark arbetar bland annat för att rädda snöleopard, fjällgås, grönfläckig padda och större ekbock. Arbetet kan omfatta allt från forskning till avel, uppfödning och utsättning men också restaurering i artens livsmiljöer.
– Vi jobbar mycket med några av Sveriges mest hotade insekter. Vi har ett fint bevarandearbete där vi föder upp dessa insekter här på plats för att sedan släppa ut dem i sin naturliga miljö. Pilgrimsfalken är ett otroligt lyckosamt projekt som vi arbetat med under många år och där arten nu är räddad. På plats i det vilda arbetar vi också med leoparder, röd panda, ett antal sköldpaddor och amfibier, bland andra.
Utbildningsverksamheten är en viktig del av Nordens Arks verksamhet och den bedrivs på alla nivåer, från förskola till högskola och universitet. Även studenter, forskare och doktorander kommer till djurparken för sina studier.
Här finns ett nyrenoverat hotell, restauranger med mat och fika samt en butik. Nordens Ark lockar till sig många konferenssällskap där möten varvas med mäktiga möten i form av hotade och vilda djur, i parken.
Nordens Ark är en ideell stiftelse vars arbete finansieras av gåvor, donationer, entréintäkter och liknande. Allt överskott från verksamheten går direkt tillbaka till arbetet med att ge utrotningshotade arter en fortsatt framtid på vår gemensamma jord.
- På Nordens Ark är skillnad viktigt. Det vi gör kan vara skillnaden mellan överlevnad och utrotning, till och med för en hel art, avslutar Therese Patriksson. Vi kan dock inte göra skillnad ensamma, det krävs samarbeten både lokalt och internationellt, pengar, hårt jobb och stort engagemang.