Ina har sin bas och tar emot klienter i Stockholm och Södertälje. Här arbetar hon för att hjälpa människor att flytta fokus från negativa tankar till att våga ta nya steg i livet, då främst genom metakognitiv terapi, MCT och kognitiv beteendeterapi, KBT.
Som dietist så kom det ofta klienter till Ina Koppen för att få hjälp med sina problematiska ätbeteenden, som exempelvis åt mat för att de hade ångest eller var deprimerade. Det var här som Ina upplevde att hennes behandlingar inte räckte till, att hon inte hade verktyg för att kunna erbjuda den behandling som klienterna verkligen behövde.
Självklart kan man ändra sin kosthållning själv eller med hjälp av en dietist, men många gånger krävs det mer, och man kan därför behöva kombinera med psykologisk behandling förklarar Ina vidare.
Psykoterapi & MCT
Idag hjälper Ina sina klienter genom psykoterapi och MCT i Stockholm på den egna mottagningen Steps Psykoterapi. Forskningen kring psykisk ohälsa och de olika metoderna för behandling går hela tiden framåt och en relativt ny evidensbaserad metod är MCT, som psykoterapeuten Ina Koppen valt att använda sig av till större delen av sina klienter.
MCT är precis som KBT en behandling som handlar om att utforska tankar, känslor och beteenden i olika situationer. Situationer som är utmanande, som man helst undviker för att de triggar igång ångesten eller annat obehag. Istället för att fördjupa sig i och undersöka innehållet i sina tankar, som i KBT, så arbetar man med MCT för att upptäcka och bryta icke hjälpsamma tankeprocesser.
MCT är en metod som har stark evidens i forskning vid behandling av till exempel ångest och depression, förklarar Ina Koppen.
I dagens samhälle finns det i princip alltid något som kan trigga till oro eller annat övertänkande. Vi lever i en tid då kraven på oss själva ofta är orimligt höga. Många människor lider av oro, ångest, utmattning och depression.
Ina Koppen menar att det är helt mänskligt att må psykiskt dåligt ibland, men bara för det betyder det inte att vi inte behöver ta hjälp för att få bukt med det.
Att må dåligt är helt normalt, något som händer oss alla då och då, precis som att man blir förkyld ibland. Det är när man mår dåligt ofta och länge som behöver man söka hjälp, avslutar Ina, psykoterapeut och grundare av Steps Psykoterapi.