EM_brottsbyran_hero

Nya tider behöver en ny sorts advokatbyrå. Möt Brottsbyrån!

Advokatbranschen beskrivs som en av våra mest konservativa branscher. Hierarkisk företagsstruktur, ojämställdhet och konkurrens tillhör vardagen för många unga jurister. Då specialiståklagaren Silvia Ingolfsdottir Åkermark lämnade åklagarsidan till förmån för advokatyrket, var det bland annat med ambitionen: att påverka i jämställdhetsfrågor i brottmålsbranschen.

Idag äger Silvia advokatbyrån Brottsbyrån tillsammans med maken Johan Åkermark, som har över 20 års erfarenhet inom brottmål, samt Marcus Lodin som närmast kommer från en av Sveriges största affärsjuridiska advokatbyråer. Tillsammans med advokaterna Ingrid Elovsson, Carl-Albin Rudolfsson, Mehrnoosh Aknooni Ficks och biträdande juristerna Carl von Feilitzen och Juni Livion är Brottsbyrån en av få jämställda byråer i branschen och drivs av en obetvingad respekt och engagemang gentemot klienten.


– Jag trivdes väldigt bra som åklagare och det var en fantastisk skola, men mitt genuina intresse för jämställdhetsfrågor drev mig in i advokatbranschen. Det finns en machokultur där ute och branschen har en lång väg kvar att gå innan den är jämställd. Ens möjligheter att göra karriär ska inte påverkas av vilket kön man är. 


Brottsbyrån är specialiserade på brottmål och samtliga advokater på byrån åtar sig rollen som offentliga och privata försvarare samt målsägandebiträden. Byrån var först i Sverige med att använda – vad som nu kommit att bli väl kopierat – begreppen misstänkt och utsatt på sin hemsida.


– Traditionellt sett har den misstänkte och rollen som offentlig försvarare fått stå i rampljuset, medan den utsatte och målsägandebiträdet fått stå tillbaka. Även detta handlar om jämställdhet. Vi tycker att det är lika viktigt att vara specialiserade på att företräda båda parter, inte minst till följd av den okunskap som råder. Fler vet idag att man har möjlighet att välja sitt eget försvar, men fortfarande är det få som vet att man i de flesta fall har rätt att anlita och välja ett eget målsägandebiträde. Det kostar inget och man kan inte riskera att bli återbetalningsskyldig, förklarar Silvia som tillsammans med brottmålsadvokaten och f.d. domaren Nina Löwenhielm har podden Brott, skratt och tårar” då de vill utbilda människor om vårt rättssystem, vad som gäller i brottmål och vilka rättigheter man har. 


Oavsett om man är misstänkt eller utsatt, förklarar Silvia vidare, är det oerhört viktigt att välja ett ombud redan från början, helst innan första förhöret. 


– I brottmål är det som att lägga ett pussel, och första pusselbiten kan vara avgörande för om en förundersökning läggs ner eller inte. Vi tycker att det är provocerande att det finns en föreställning om att ”det inte är någon idé att anmäla ett brott.” Var rapporter media alla bra domar med upprättelse för den utsatte? Man ska alltid anmäla ett brott, och begära ett ombud som är kompetent. Likväl ska man alltid begära ett ombud om man är misstänkt, för att få sina rättigheter tillgodosedda, få en förståelse för processen och tryggheten i att ha en försvarare som strider för ens rätt.


Branschen präglas av hög prestationsnivå och vassa armbågar. Att Brottsbyrån lägger stort fokus vid kombinationen av hög kompetens, värderingar, värdegrund och dessutom teamarbete, tror Silvia skapar en tillåtande miljö, där en får misslyckas, kan växa och möts av positiv feedback. 


– Vi är prestigelösa, vi konkurrerar inte med varandra och vi hjälps åt. Dynamiken mellan de yngre juristerna och oss seniora samt mixen av män och kvinnor, skapar kunskapsutbyte, energi, inspiration och driv som vi tror att klienterna uppfattar. Unga manliga och kvinnliga jurister som får stöd från sin byrå och blir trygga i sin yrkesroll, blir helt enkelt bättre brottmålsadvokater.

Läs mer...

2021-01-21

Em_adrenaline key_06

De skapar delaktighet och kollektiv intelligens

Artikel Adrenaline Key bidrar till att bygga kollektiv intelligens utifrån organisationens behov och varje medarbetares unika kompetens genom dialog och rätt verktyg. – För att en ledningsgrupp ska lyckas med...
EM_advokatfirman-hahne-norlin_01

När du befinner dig i en kris eller vill förekomma en- välj rätt advokatbyrå

Artikel De flesta människor behöver någon gång i livet vända sig till en advokat. Du går igenom en skilsmässa, barnen ska få gåvor, ett testamente ska upprättas eller du har dragits in i ett brottmål. Advokater...
  • BROTTSBYRÅN ADVOKATERNA ÅKERMARK & LODIN AB
  • Tel: vxl +46 (0)8 999 605
  • Adress: Parmmätargatan 7, 112 24 Stockholm
_Skincity-pressbild

Eldsjälen bakom Skincity

Annica Forsgren Kjellman ligger bakom skönhetsimperiet Skincity – professionell hudvård online.

EM_mercedes.murat_04

Mercedes Murat

Konstnären som balanserar känslofylld konst med hårt fysiskt arbete.

EM_marcus-aujalay_02

Markus Aujalay

Sveriges tuffaste matjury är epitetet på juryn i Sveriges Mästerkock. Markus Aujalay är domaren som ger mästerkockarna mardrömmar.

Arkiv

© 2021, Enterprise Magazine