Charlotte_Nicolin_Nov_2018191018 CN7191018 CN2191018 CN1

Ömsint konst som berör

Konstnären Charlotte Nicolin har skapat igelkotten Henry. Äkta make och tvåbarnsfar som med sin varma blick värmer det mest frusna nordiska vinterhjärta. Han väcker tanken och längtan om att vilja värna om våra igelkottar och andra djur i den svenska naturen.

       Som barn tillbringade Charlotte mycket tid i naturen. Hon gick runt i skogen med sitt skissblock i handen i flera timmar och tecknade alltifrån växter till insekter och djur. Den här förundran och kärleken till djur och natur har följt med Charlotte hela livet. Idag kombinerar hon fortsatt den passionen med sitt konstnärskap och en brinnande önskan om att göra skillnad. 

       – Jag vill göra något som kommande generationer kan ha glädje av och jag vill skapa något av bestående värde. Om det kan få människor att tänka och känna, samt värna om djur och natur blir jag otroligt tacksam, säger Charlotte som för snart tio år sedan startade sitt företag ”Art for a reason AB”. 

       Charlotte har tecknat många av våra älskade nordiska djur. Hennes signum är väldigt personligt tecknade igelkottar, rådjur, älgar, kossor och fåglar. Varje teckning tar upp emot tre månader att teckna. De är så rika i detaljer, så varma, vänliga och emellanåt molokna i blicken att det stundtals skär i hjärtat att titta på dem. De är helt oemotståndliga och det är kärlek vid första ögonkastet. 

       Har du en gång sett den rektangulära brickan med den lilla igelkottskärnfamiljen, Henrys familj, ett av Charlotte Nicolins verk – kommer du alltid att kunna känna igen hennes konst. 


191018 CN3


       Charlotte har levt många år av sitt liv utomlands. Hon har bott i favoritlandet Frankrike i 20 år men även i Tyskland, USA och Canada. Under åren i USA blev hon väl omhändertagen av en etablerad konstagentur som såg till att hon kunde gå från att arbeta som reklamtecknare, via sin utbildnings på Berghs, till att sälja sin egen konst. Hon företräds i dag av cirka 250 återförsäljare runt om i Europa men även i Australien Namibia, Nordamerika och till och i övärlden i karibiska havet. Cirka hundra av dessa återförsäljare finns i Sverige. Charlotte deltar ofta på mässor och utställningar där hon visar sina produkter och gärna pratar om sitt intresse för djur och natur. 

       – Det är många mindre butiker och gårdsbutiker, som säljer mina alster men även några exklusiva varuhus och museibutiker. De väljer noga ut sitt sortiment och vill hitta det lite ovanliga, som är väl arbetat, har en tanke bakom och är tillverkat av god kvalitet med fokus på hållbarhet. Mina konsttryck trycks på ett fint syrafritt konstpapper och bläcket som används varar i hundra år. Muggarna är gjorda av ett vackert och hållbart benporslin. Brickorna i laminerat trä är maskindiskbara. 


191018 CN8


       Hela utbudet finns i Butik Charlotte Nicolin i Gamla Stan, i Stockholm och i webbshoppen. Här finns konsttryck, kort, kuddar, tygpåsar, muggar, brickor och brickbord, handdukar, glasunderlägg med mera.

       För cirka tio år sedan startade Charlotte projektet ”Living in the Baltic Sea”. Ett projekt i samma anda som hon idag arbetar med för att väcka uppmärksamhet om våra nordiska djur. 

       – Jag skapade en hemsida med information om Östersjön och livet där samt en serie oljemålningar föreställande Östersjöns djur- och växtliv. Detta för att inspirera på ett positivt sätt. Inte bara prata om döda hav, utan ge hopp och framåtanda, samt påvisa att vi kan påverka. Jag har i flera omgångar samarbetat med olika miljöorganisationer för att uppmärksamma de miljömässiga problem vi har, för att värna om både utrotningshotade djur och andra djur som lever i miljöer som vi behöver vårda. 

       Gustav och Veronika. Ett nyförälskat rådjurspar som lutar sina huvuden samman tittar rakt på oss från brickan som jag håller i handen. En värme som sprids i bröstet och en längtan att vara nära någon som smyger på mig.  En effekt som Charlottes konst har. Den rör och berör. 

       – Jag vill att mina djur ska upplevas så. Empatiska och varma. Man ska bry sig om djuren och i förlängningen bry sig om naturen. Den där flickan som gick som liten och tecknade av saker i skogen, skiner för en stund igenom hos Charlotte. 

Läs mer...

2018-12-12 10:30

Webbshop
203065_01

Din jurist inom migration

Artikel För att bli expert inom migrationsrätt krävs en specialisering inom området, erfarenhet och förmåga att arbeta med människor. Med kontor i både Sverige och Spanien, är Tatsiana Turgot på De Facto Juristbyrå...
203066_02

Så gör du ett tryggt bilköp

Artikel När man ska köpa en begagnad bil kan det som privatperson vara svårt att veta vad man ska titta på och leta efter. Att köpa bil är en stor affär och det är viktigt att det blir rätt. Med fokus på ärlighet...
  • Butik Charlotte Nicolin
  • 08-21 66 66
  • Köpmangatan 3
    111 31 Stockholm
_webb_BI1

Caia cosmetics

Skönhet är bra självkänsla och ett vackert leende enligt grundarna av det nya raketvarumärket inom smink: Caia cosmetics. 

6

Löwengrip

Från bloggare till influencer och superentreprenör. En 14 år lång resa som fostrat en kvinnlig entreprenör med en enormt stark förankran i samtid och samverkan. Nu med det nya varumärket Löwengrip.

__MG_9672

Från förort till finrum

Bröderna Güven driver stans bästa krogar

Arkiv

© 2020, Enterprise Magazine