Arja Ameen har en lång erfarenhet inom vårdyrket. Hon kom till Sverige från Irak 1984 och bara åtta år senare hade hon en utbildning och ett jobb inom vården.
I slutet på 90-talet flyttade hon till Stockholm där hon bott sedan dess. Efter en tid i huvudstaden bestämde sig Arja och hennes man för att starta ett företag där de hyrde ut sina tjänster som undersköterska och sjuksköterska till olika vårdföretag inom såväl privat som offentlig sektor.
År 2012 gjorde Arja en kursändring med företaget då hon i stället tog över som verksamhetschef och styrde firman i en riktning mot att erbjuda hemtjänst, boendestöd, personlig assistans och avlösande ledsagarservice. Namnet på det nya företaget blev Första aktiva valet med en tydlig koppling till att personer numera gör ett aktivt val gällande hemtjänst och boendestöd.
– Då ska vi vara deras första aktiva val. Det var faktiskt en anställd som kom på det, säger Arja Ameen.
På bara ett år fick Första aktiva valet uppdrag i sex kommuner runt om i Stockholms län och företaget fortsätter än i dag att växa. En av anledningarna är arbetssättet.
– Vi ska erbjuda en professionell vård och omsorg. Man ska kunna ge en omsorg som är personlig utan att behöva vara privat. Eftersom vi kommer så nära de vi hjälper är det viktigt att ha ett förhållningssätt så att personen inte blir helt beroende av en viss person, säger Arja Ameen.
Ytterligare en anledning är Arjas förtroende för sin personal.
– Om man tar hand om sina anställda och ger dem de rätta förutsättningarna kommer de göra ett väldigt bra jobb. Bland annat får de själva bestämma hur de vill arbea oavsett om det är helger, kvällar eller dagtid, säger hon.
Första aktiva valet, som fick en ny ägare i mitten av oktober, har nyligen tagit sig utanför Stockholms gränser. Företaget har tagit över en verksamhet i Karlstad där de ska erbjuda personlig assistans. Men innan en större expansion i Stockholmsområdet eller i andra delar av Sverige sker vill Arja lägga en stabil grund.
– Det blir inte bra om vi växer för fort. Vi ska ta hand om det vi har och sedan tänka på att växa, säger hon.
I slutändan handlar det egentligen om att erbjuda en så bra hjälp som möjligt till brukarna, oavsett ålder eller behov.
– Man ska även kunna ställa krav på den hjälp man får.