192034 MKJ1

Polisanmäl alltid om du utsatts för brott

Det är regel snarare än undantag att brottsoffer behöver både medmänsklighet och juridisk expertis, för att våga polisanmäla det brott man utsatts för och för att orka med den påfrestning som en rättsprocess innebär. Som målsägandebiträde, vars hjärta slår lite extra för att hjälpa brottsutsatta kvinnor, är det just detta som Madeleine Käärik erbjuder.

      Madeleine Käärik är jurist/advokat med specialitet inom straffrätt, familjerätt och migrationsrätt. Sedan fem år driver hon Madeleine Käärik Juristbyrå.
I rollen som målsägarbiträde brinner hon särskilt för att bistå kvinnor som utsatts för brott i nära relationer. 

       – Dessa kvinnor är rädda för sina män, och även om de vet att de borde polisanmäla de brott de utsatts för så vågar de inte, berättar Madeleine.
      Att kvinnorna känner skam, särskilt då det utsatts för sexuellt våld, är vanligt. Madeleine betonar att offret under inga omständigheter har något att skämmas för. Att man blivit misshandlad eller våldtagen är aldrig den utsattas fel. Tvärtom är det av största vikt att man polisanmäler händelsen så fort som möjligt eftersom insatser i ett tidigt skede leder till att situationen inte förvärras och ökar chanserna att förövaren fälls. Tystnad gör alltid situationen värre. En man som en gång slagit sin partner kommer att göra det igen om inget görs för att detta ska förhindras.  

       – I min yrkesroll ingår det att hjälpa dessa kvinnor att våga polisanmäla sin partner, samt att bistå dem genom hela den påföljande rättsprocessen, säger Madeleine. För att åtalet ska leda till fällande dom bör skador, om möjligt, dokumenteras. Allra helst genom att besöka läkare, men om man inte vågar detta ska man fotografera sina skador och dokumentera våldet i kronologisk ordning. 

       Det är inte ovanligt att klienter inleder sin kontakt med anonyma meddelanden via byråns hemsida. Många av dessa kvinnor saknar socialt skyddsnät och Madeleine kan hänvisa dem till kvinnojourer och akutboenden där de, och deras eventuella barn kan få skydd.

Madeleine Käärik kommer ursprungligen från Ryssland och kan därmed erbjuda juridiska tjänster på både svenska och ryska. Något som är mycket uppskattat eftersom människor i gemen känner sig mer trygga när de får kommunicera på sitt modersmål. Den ryska och den svenska lagstiftningen är väsensskilda och Madeleine har producerat korta informationsfilmer riktade till ryska kvinnor som till exempel står inför en separation. 

        – Det är viktigt att dessa kvinnor känner till sina rättigheter vid skilsmässa, säger Madeleine. 

Läs mer...

2019-02-26 11:45

203060_02

Experter på plåt & lack

Artikel För att hålla bilen fin krävs också ett visst underhåll och det gäller att hålla efter den för att små skador inte ska bli stora. På All Billack & Plåt i Enköping hjälper de kunderna med både plåtjobb...
203032_04

Snickarfirma med gedigen bredd

Artikel Med värdefulla och unika kunskaper har Karpenter vuxit till ett ovanligt brett företag inom byggbranschen. – Vi är nu ett företag som utför allt från vanligt snickeri med nybyggen och renoveringar till...
naim 4

Superdesignern Naim Josefi

Skapar magi.

Holknekt_webb3

Per Holknekt

Från brädan till scenen

Cecilia5

Cecilias Hed Malmström

Sveriges första kvinna på sydpolen.

Arkiv