144054-christiansopigensKrydder
144054-christiansopigensKrydder2
144054-christiansopigensKrydder
144054-christiansopigensKrydder2

Populär dansk sill efter hemligt recept

Med en lång erfarenhet som yrkesfiskare på Bornholm och även många år i den danska kustbevakningen är Kim Rømer specialist på vad havet har att erbjuda. Nu för tiden är det sillen som står i fokus för honom.

Det hemliga receptet bakom Christiansøpigens Sild härstammar från den lilla ön Christiansø som ligger elva sjömil nordost om Bornholm. Christiansøpigen tog med sig receptet från sin födelseö när hon reste till Bornholm 1979 och i dag tillagas den berömda sillen i Svaneke på Bornholms östkust. Härifrån exporteras den till såväl delikatessbutiker runtom i Europa som fina krogar i Köpenhamn.
– Större delen av vår sill går till Danmark och Bornholm, men även Sverige, Norge, Tyskland och Luxemburg är stora konsumenter av den. På senaste tiden har vi också sålt en hel del till välbärgade personer i Polen, som efter att en dansk kock varit där och serverat vår sill blivit helt sålda på det, berättar Kim Rømer, som driver Christiansøpigens Sild.


Till sin hjälp har han två så kallade fiskflickor som började i fiskindustrin som 18-åringar och nu varit där i hela sina vuxna liv. Det gör att de kan branschen utan och innan. Ändå är recepten på sillen, som kommer från danska vatten i Kattegatt, Nordsjön och Skagerack, ett hemlighetsmakeri som endast två personer i världen känner till. Det gör att fisken är unik och de fiskaffärer, delikatessbutiker och stjärnkrogar som erbjuder den är ganska ensamma om det.
– Två krogar i Köpenhamn som serverar vår sill har en stjärna i Guide Michelin, det är roligt. Det är bara jag och min son om vet hur den görs och vi har dragit för alla fönster för att det inte ska gå att titta in, allt för att hålla kvar det så hemligt som möjligt.

2014-06-16
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies