Dela artikel

Populära vårdutbildningar med humanitär profil

Till höstterminen 2012 sökte 2 600 personer till Röda Korsets Högskola i Stockholm. Varje plats hade 4–5 förstahandssökande. ”Vi sätter högt värde på våra studenter och utbildningarna ger goda förutsättningar till bra jobb”, säger rektor Tommy Löfgren som arbetar för att behovet av sjuksköterskor ska kunna mötas upp genom fler utbildningsplatser på högskolan.


Antalet utbildade sjuksköterskor är i dag mycket lägre i Stockholms län än på många andra ställen i Sverige. Samtidigt beräknas Stockholm få en fortsatt invånarökning fram tills åtminstone 2030.
– 2,7 miljoner kommer det att bo här då, något som innebär att det kommer att behövas mer sjukvård och mer vårdpersonal. Därför är det viktigt att vi utökar utbildningarna, och förutsättningarna har vi här, säger Tommy.

Den primära utbildningen på Röda Korsets Högskola, en utbildning som de facto drivits sedan 1870, är den treåriga sjuksköterskeutbildningen. Högskolan, som huserar på KTH:s campusområde, bedriver även specialistutbildning i anestesi, operations- och intensivvård på uppdrag av Stockholms Läns Landsting. Tillhörigheten till humanitära världsorganisationen Röda Korset präglar skolans profil. Att ämnen som folkhälsa, trauma, internationell akutsjukvård, papperslösa och mångkulturell omvårdnad tas upp under utbildningen är bara några tecken på högskolans nisch. Vill man åka utomlands och arbeta efter utbildningen är det definitivt Röda Korsets utbildning som gäller. Här ges också möjlighet till studentutbyte i exempelvis Europa, Asien och Afrika.
– Och vi kommer att utveckla tillhörigheten till Röda Korset i utbildningen ännu mer framöver, det är en av våra utmaningar, intygar Tommy.

2012-10-29