På centralt belägna Raoul Wallenbergskolan i Uppsala trivs både elever och personal. Här är sjukfrånvaron bland lärarna rekordlåg och elevernas meritpoäng ökar för varje år.
Orsakerna till skolans positiva utvecklingskurva är flera. Rektor, Christer Fernquist framhåller synen på ledarskap som en viktig framgångsfaktor.
– Att både skolledning och lärare är tydliga i sitt ledarskap och att alla därmed vet vad som förväntas skapar trygghet och studiero, förklarar han.
Själv beskriver Christer Fernquist sig som en närvarande rektor vars dörr alltid står öppen för både lärare och elever. Det händer till och med att rektorn själv hoppar in som vikarie.
– Vi gör allt vi kan för att undvika håltimmar, säger han.
Ytterligare en avgörande framgångsfaktor är skolans sätt att organisera undervisningen. Här arbetar man enligt ett schema bestående av två veckor långa ämnesperioder då man fokuserar antingen på matematik och ett no-ämne, eller svenska i kombination med ett so-ämne.
Genom att arbeta koncentrerat i ett par ämnen åt gången ger vi eleverna möjlighet att verkligen fördjupa sig i till exempel kemi, berättar Christer.
Metoden har visat sig minska elevernas stress och öka deras känsla av delaktighet och mening.
– För att lyckas måste eleverna få vara delaktiga i sin egen lärprocess och vi måste alltid fråga dem ”vad är bäst för just dig?”, säger Christer.
Även i sin kommunikation med elevernas vårdnadshavare är tydlighet centralt. Lärarnas mentorskap är aktivt och elevernas måluppfyllelse uppdateras varje månad och publiceras på skolans digitala plattform där vårdnadshavare kan ta del av sitt barns kunskapsutveckling.
Läsåret 2018/19 bjuder på spännande nyheter för personal, elever och vårdnadshavare. Två internationella utbytesprojekt är på gång. Ett med Indien och ett med Spanien.
I höst kommer 10 elever och två lärare resa till Indien i två veckor och till vårterminen kommer lika många indiska elever att besöka oss, berättar Christer.
Ett liknande utbytesprojekt med en spansk skola planeras att inledas till våren.
– Elevernas ansökningar behandlas för fullt. Kraven är höga på dem som blir antagna, säger Christer.