Dela artikel

Revolutionerande metod för klottersanering

Att ta bort klotter kostar samhället enorma summor varje år. Inom traditionell klottersanering används dessutom mängder av starka lösningsmedel som lämnar permanenta spår på fasader och andra offentliga ytor. Nu lanserar Tellus Klotterskydd AB en unik produkt som på ett miljövänligt sätt gör det möjligt att ta bort klotter enbart med hjälp av vanligt vatten.

   – Första gången jag själv såg hur det fungerade blev jag så imponerad att jag fick lyfta upp hakan, skrattar Thomas Jemt som tillsammans med Alex Kadric tagit produkten från England till Sverige.


Tillsammans startade de Tellus Klotterskydd för ett drygt år sedan och de arbetar enligt övertygelsen att deras produkt kommer att revolutionera arbetet med att skydda våra offentliga miljöer från ovälkommet klotter.


Produkten som målas, sprejas eller rollas på ytan som ska skyddas består av ett miljövänligt, silikonbaserat och biologiskt nedbrytbart material som när den väl applicerats ger ett 20-årigt skydd mot klotter.
   – Vår produkt är lika effektiv på alla material. Den lägger sig som ett skyddande skikt och hindrar att sprayfärgen tränger in i ytstrukturen. Alla spår av klotter avlägsnas enkelt och utan åverkan på den underliggande ytan, berättar Alex.


För till exempel skolor och bostadsrättsföreningar som återkommande får sina fasader förstörda av klotter kan metoden innebära stora vinster.


Klottret kan avlägsnas omgående och permanent utan någon som helst användning av miljö- eller hälsofarliga ämnen.
   – Att man slipper vänta på dyra saneringsfirmor och själv kan ta bort klottret snabbt gör att klottrare tröttnar, förklarar Alex.


När man väl insett fördelarna med innovationen finns inga andra försvarbara alternativ för framtidens klotterbekämpning.

2015-08-24