Riktiga öländska kroppkakor
Gillis Dahlströms kroppkakor (som är en blandning av hans mammas hemgjorda och kroppkake-Ingrids recept) har blivit kända över hela Öland och Småland. Från att för sex år sedan bara erbjuda dem under skördefesten, finns kroppkakorna i dag att tillgå sju dagar i veckan, såväl på Gillis egna restauranger som hos andra.
– Det började mest som en rolig grej att jag kokade kroppkakor under den årliga skördefesten här på Öland. De blev så uppskattade att folk tyckte att jag skulle fortsätta. Under en period höll jag på med det varje helg och rätt som det var hade jag öppet sju dagar i veckan, berättar Gillis Dahlström som driver Arontorps kroppkakor och mat på Öland.
I takt med att efterfrågan växte blev lokalerna för små. Han byggde en helt ny restaurang och serverar i dag även raggmunk och annan husmanskost. Sedan bara några månader tillbaka har han även slagit upp portarna till ett nytt ställe i Färjestaden, och som om det inte vore nog är det ett stort antal andra restauranger och butiker som säljer hans kroppkakor.
– Varje morgon levererar vi till åtta Ica-butiker på ön och fastlandet, där vi själva står och säljer kroppkakorna. Dessutom är det flera restauranger, caféer och arenor som köper av oss och vi varmhåller åt alla vi kör ut till, säger Gillis som även kan få kungliga matgäster genom återförsäljarna i caféet vid Sollidens slott.
Hans recept är en blandning av den på Öland kända kroppkake-Ingrids och hans egen mammas hemmagjorda kroppkakor. Råvarorna är uteslutande svenska och i den mån det går öländska och närproducerade. All tillverkning sker i köket i Arontorp.
– Allt som lagas här är handgjort, svenskt och smakar som en kroppkaka ska göra. Sommartid har vi runt 600 matgäster om dagen, under den årliga skördefesten i slutet av september kan det bli uppemot 30 000, säger den tidigare yrkesfiskaren som bytte bana helt efter just den festen sex år tidigare.
Liksom sättet att tillaga den traditionella rätten skiljer sig sättet att äta den avsevärt beroende på vem som tillfrågas. Gillis menar att även om det finns ett (som han anser) traditionellt tillvägagångssätt, slutar förfrågningarna från kunderna aldrig att förvåna honom.
– Det är väldigt individuellt hur folk vill äta sina kroppkakor. Det konstigaste jag hört talas om är en kund som ville ha senap till sin kroppkaka. Varianterna är oändliga, men de vanligaste tillbehören är nog ändå grädde, smör och lingonsylt. En nykokt kroppkaka som serveras med de tillbehören riktigt bra!
2014-06-16
Dela artikel