253067 Poppy_01
3-5 min lästid

Så blev Poppy en av Göteborgs mest personliga Michelin-restauranger

Poppy i Göteborg är en liten Michelin-restaurang med stor personlighet. Bakom satsningen står Tobias Jacobsen, vars långa erfarenhet och kärlek till hantverket märks i varje detalj – från den säsongsbetonade menyn till den nära gästupplevelsen vid köksbaren. Här möts nordisk matlagning med varm atmosfär, och resultatet är en krog som snabbt blivit en favorit i staden – med ett välförtjänt omnämnande i Guide Michelin.

Michelinrestaurangen i Göteborg, Poppy, är en nordisk krog med stor personlighet – där köksbaren blir hjärtat i mötet mellan gäst och hantverk. Det som i dag är en av Göteborgs mest gemytliga restauranger började med en oväntad gnista.

Redan innan gymnasiet väcktes Tobias Jacobsens intresse för gastronomi – tack vare en familjevän med koppling till matjournalistik och White Guide. "Jag började arbeta parallellt med gymnasiestudierna, på extra helgpass. Sammantaget har jag nu 18 års erfarenhet inom branschen", säger Tobias, "och jag har arbetat i en mångfald av kök, vilket har gett mig en bred, om än inte djuplodad, kunskap inom området."

Tobias har arbetat från Hälsingland till Uppsala, Idre och Göteborg. I Idre var han köksmästare i två säsonger, men det var tiden på SK Mat & Människor i Göteborg som satte djupast avtryck. Där jobbade han i sju år – i ett kök där kockarna även mötte gästerna. En miljö präglad av stolthet, samarbete och passion.


Så föddes Poppy i Göteborg
Jag hade egentligen inga planer på att öppna restaurang i Göteborg, då jag aldrig hade sett en lokal som väckte en stark känsla av potential. Men så gick jag förbi här, tittade in och insåg genast: 'Det här är den perfekta lokalen!' Jag tog reda på ägarna, kontaktade dem, och ett halvår senare visade det sig att de var villiga att sälja", skrattar Poppy-ägaren Tobias. 

Namnet "Poppy" kom tidigt – lätt att minnas, glatt och personligt. En blinkning till Tobias favoritblomma, och till känslan han ville skapa: opretentiös, varm och hjärtlig. 

Tillståndsproblem gjorde att öppningen försenades. Tobias tog ett strategiskt beslut: han öppnade som lunchrestaurang, byggde verksamheten steg för steg. Den 30 oktober 2023 fick Poppy serveringsstillstånd – och blev den krog Tobias hade föreställt sig. "Sedan vi övergick till att vara en kvällsrestaurang i november 2023 har vi alltid haft fullbokade helger."

"Jag blev pappa samma år som restaurangen öppnade", säger Tobias. Ett intensivt, men meningsfullt år.


Nordisk mat med själ

Poppy har 23 sittplatser, några vid köksbaren. Tobias driver restaurangen med köksmästaren Joakim Malmberg, sommelieren Daniel Ask och Arvid Johnsson i köket. "Det är en fantastisk känsla att få välkomna gäster till sitt eget kök. Att möta deras förväntningar och se dem lämna härifrån fyllda av glädje, att veta att vi har uppnått och överträffat deras förhoppningar och skapat en minnesvärd upplevelse – det är otroligt givande."

Köket är nordiskt och säsongsbetonat. Sedan sommaren 2023 byts en rätt varje vecka. "Vi gör det för att vi tycker det är kul," säger Tobias. Med rena smaker, säsongsanpassade råvaror och ett tydligt hantverk. "Vi jobbar med det vi själva gillar att äta", säger Tobias. Menyn förändras i takt med årstiderna och speglar teamets nyfikenhet och respekt för råvaran. Det är mat som känns nära, trots sin höga nivå – och kanske just därför stannar kvar i minnet.

Vinlistan fokuserar på Europa – den "gamla världen". Tobias studerar till sommelier: "Jag gör detta primärt för att öka min kunskap och för att uppnå en helhet där jag behärskar alla aspekter av min krog." Men den som har vinansvaret på Poppy är Daniel som också har jobbat på SK Mat och Människor tillsammans med både Tobias och köksmästaren Joakim. 


Från kvarterskrog till Michelin i Göteborg

Trots sin opretentiösa framtoning blev Poppy snabbt uppmärksammad. Redan första året omnämndes restaurangen i Guide Michelin – något Tobias aldrig strävat efter. Men gästerna kommer tillbaka. Stämningen är hjärtlig. "En central tanke bakom den här restaurangen är att vi, efter att ha arbetat med fine dining under många år, nu vill erbjuda något liknande, fast i denna härliga miljö."

 "Vi har även Göteborgs mest fotograferade hund i fönstret. Där står det också: 'A very serious restaurant'. Detta syftar på att vi levererar kvalitet, det är lite skämtsamt, men vi är en seriös krog, med glimten i ögat", säger Tobias.


Ett gårdshotell med smak av Österlen

Och hur ser framtiden ut? Tobias ler. Han drömmer om att en dag öppna ett litet gårdshotell på Österlen – en plats där mat, boende och närhet till råvaror samspelar.

"Min ambition är att maten här ska vara av minst lika hög kvalitet som på vilken finkrog som helst i staden, men serverad i en atmosfär som är mer hjärtlig, välkomnande och okomplicerad."


Poppy: Michelinrestaurang i Göteborg
Poppy är resultatet av Tobias filosofi: mat med själ, hantverk och hjärta. En plats som fortsätter att blomma. I sin egen takt, med sina egna färger.

"Om man jämför oss med andra restauranger i Göteborg tycker jag att vi ändå har funnit vår egen stil."


2025-08-19
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.