EM_ MPA Agro_01
3 min lästid

Så förbättrar mobila hönshus djurvälfärden & den svenska äggproduktionen

Höns som alltid har tillgång till färskt gräs, konsumenter som får se förhållandena med egna ögon, och en hållbar produkt som står pall i över tjugo år. Upptäck MPA Agro's banbrytande mobila hönshus som står i fokus för en ny våg inom svenskt lantbruk.

Gynnar höns, bönder & konsumenter


Sedan 2003 har Martin Johansson specialiserat sig på konventionella stallar, men nyligen har hans företag, MPA Agro, tagit en ny riktning. Idag säljer de inte bara inredning och annan utrustning till stallarna, utan de är framförallt kända för sina mobila hönshus. Men vad är det som gör dessa hönshus så speciella?


- Djurvälfärden. Marken kring traditionella hönshus förvandlas snabbt till en lervälling. Med dessa mobila varianter får hönsen alltid färskt grönt gräs. Huset flyttas med en traktor och står på hjul. Det gör att hönsen slipper stressas av att byta miljö, vilket påverkar var de värper. Med de mobila hönshusen värper hönsen på samma ställe året om. Det är lättare att sköta, och det är färre fellagda ägg, förklarar Martin som växte upp på sina föräldrars hönseri. 




Strömlös investering 


Efter att ha tagit över några agenturer och etablerat kontakter, skapade Martin MPA Agro 2003 och började sälja inredning, ventilation, och allt utom själva byggnaden till fjäderfästallar. Men den riktiga revolutionen kom med hans satsning på mobila hönshus. De mobila hönshusen är också ekonomiskt lönsamma. Med hus som kan rymma från 100 till 700 höns, varar de upp till tjugo år, vilket gör dem till en stabil investering. Finansieringslösningar och vissa bidrag är tillgängliga för lantbrukare som är intresserade. 


- Det enda i vårt mobila hönshus som egentligen behöver ström är belysningen. Hönsen är fantastiska små värmeaggregat. Såvida temperaturen inte faller under femton minusgrader, vilket sällan sker här, behövs ingen tilläggsvärme överhuvudtaget, förklarar Martin. 




Mot en mobil & hållbar framtid


Det handlar dock inte bara om produktiviteten, utan också om smaken. Martin menar att grönbetesägg smakar bättre och har en gulare gula. Klara Johansson, dotter och medarbetare, ser också en annan potential med dessa mobila hönshus, särskilt för gårdsbutiker. 


- Gästerna kan se hönsen och hur de faktiskt har det när de kommer för att köpa ägg, säger hon.


I en tid när konsumenterna värderar närproducerade varor och bättre djurhållning, är MPA Agro's mobila hönshus en lösning som inte bara gynnar djuren utan även bönderna och konsumenterna. 


- Vi hoppas att fler får upp ögonen för fördelarna, tar steget att investera i sina djurs välmående och inser potentialen i mobila hönshus. Vi tror definitivt att detta är en framtidsbransch, säger Martin. 


2023-10-17
Dela artikel
banner image

Sponsrade artiklar

Artiklar publicerade på webbplatsen som inte är märkta redaktionellt är betalda samarbeten.

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Enterprise Magazine använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies