193004 JM4193004 JM5193004 JM3193004 JM1193004 JM2

Söderköpings Caféprofiler – Lisbeth och Kenth

De två charmigaste caféerna i Söderköping drivs av Lisbeth Tornelid och hennes man Kenth, Farmors café som ligger i Kanalhamnen i Söderköping och Café Jägmästargården på parets gård i Lund, som ligger en knapp halvmil utanför Söderköping.

      Farmors Café är öppet varje dag året runt. Sommartid ett gigantiskt dragplåster för lokalbefolkningen, idrottare, motorcyklister, turister, sjöfarare och de som långkör mellan exempelvis Stockholm och Kalmar eller Öland.  Lisbeths bakkonst är inspirerad av Lisbeths egen farmors bakrecept och så fick caféet sitt namn. 

      – Vi både bakar och lagar allt från grunden, säger hon. Det ska vara så rena ingredienser som möjligt och helst närodlat från lokala producenter. Mjölet vi använder kommer från Orga kvarn. 

Caféerna använder gärna frukter och bär från de egna odlingarna istället för en massa raffinerat socker. 

      – Det ger mer smak, ler Lisbeth. 

      Då barnen varken ville vara på daghem eller fritidshem drog Lisbeth och Kenth igång verksamhet på den egna gården. En verksamhet som under sommartid är mest Kenths ansvar eftersom ruljangsen är så stor på de båda caféerna att de måste dela på sig lite. 

      Trots avståndet är det många gäster som hittar ut till Café Jägmästargården.

      – De kommer med bil, cykel, motorcykel eller på hästryggen. Vi har till och med gäster som kommer med permobil eller på segway, skrattar Lisbeth. 

      Caféet huserar i ett gammalt uthus som under andra världskriget användes som saltlager.  En utbyggnad har gjorts för att klara av det tryck som blir framför allt under julbordstider. Ett unikt café i en unik miljö. Bangolf med tolv hål och olika musikframträdanden lockar extra besökare.  Café Jägmästargården erbjuds för uthyrning för den som önskar anordna en privat festlighet. 

      Café Jägmästargården går temporärt ned i lite mer av en vilosäsong när hösten kommer, men Farmors Café kör på året-runt-öppet. 

      – Vi har öppet åtta till åtta, säger Lisbeth.  Utom på tisdagar. Då är det dans i grannskapet och vi har öppet till cirka halv elva. Även julafton håller vi öppet. 

Lisbeth skiner när hon berättar om caféets stammisar. 

      – Vi har ett gäng som vi kallar för ”våra pojkar”. Det är ett gäng grabbar i 65-årsåldern, uppemot en tjugo stycken, som kommer hit för frukost varje morgon, säger hon med värme i blicken. 

      Motorcykelåkarna ser båda caféerna som sina smultronställen och räkmackan är omskriven i dessa kretsar. Även landsvägscyklisterna vet var de ska fylla på depåerna för att klara av sina långpass. ´

      – Vi har även en stor andel gäster från våra nordiska grannländer under sommaren, berättar Lisbeth. Vi välkomnar alla med öppna armar. Även hundar är välkomna hit! 

Läs mer...

2019-04-10 11:45

Kontakt
203037_02

Experter på temperaturer

Artikel Oavsett om det handlar om att skapa kyla eller värme så är det viktigt att få rätt temperatur för ändamålet. Hot'n cold Kylteknik AB hjälper med stor noggrannhet sina kunder att hitta rätt lösning för...
203032_04

Snickarfirma med gedigen bredd

Artikel Med värdefulla och unika kunskaper har Karpenter vuxit till ett ovanligt brett företag inom byggbranschen. – Vi är nu ett företag som utför allt från vanligt snickeri med nybyggen och renoveringar till...
  • Farmors Café / Café Jägmästargården
  • 0761 – 383156 0702 – 697023
  • Jägmästargården, Lund
    614 92 Söderköping
Peter_webb3

Peter Svenson

Fotograferar världens kändisar

__ProgrammeraMera2016KarinNygards2

Digitalisera skolan

Karin Nygårds sprider digital kunskap i skolans värld

Holknekt_webb3

Per Holknekt

Från brädan till scenen

Arkiv

© 2020, Enterprise Magazine