Erol Canpolat är säker på sin sak. Att baka bra bröd är ett hantverk, som kräver rätt handlag och bra recept. Det är en övertygelse han praktiserar varje dag på sitt eget surdegsbageri i Ramlösa utanför Helsingborg.
25 år som bagare
Erols karriär som bagare började i Malmö för 25 år sedan. Han hade jobbat länge i restaurangbranschen och kände att det var dags att göra något nytt. En kompis i Stockholm hade startat bageri och det inspirerade. Erol bestämde sig för att byta bana, han började jobba på ett bageri och insåg att han hittat rätt.

Det är skillnad på bröd och bröd
“Men det var inget surdegsbageri, utan ett helt vanligt industribageri”, berättar han och kommer därmed in på något viktigt. För det är skillnad på bröd och bröd – och på bageri och bageri. På Surdegsbageriet i Ramlösa är bakandet ett hantverk av högsta klass där råvaror av hög kvalitet lägger grunden.
Vi bakar på riktigt, med traditionella metoder och recept och riktigt bra svenska råvaror. Vi har otroligt bra råvaror i Sverige. Tillsammans ger det bröd som är av en helt annan klass än när man bakar industriellt och det märker vi att kunderna uppskattar.

Surdeg – en självklarhet
Att baka med surdeg var självklart för Erol. Det har varit en växande trend i några år nu och faktum är att Sverige nu har kommit i kapp klassiska brödländer som exempelvis Frankrike och Italien, menar Erol. Det är en välkommen förändring, för kalljäst surdegsbröd har fler fördelar jämfört med det vanliga industribrödet, konstaterar han.
Det går nästan inte att jämföra, så stor skillnad tycker jag att det blir. Surdegsbröd ger mer smak, är mindre påfrestande för kroppen och magen och håller sig mjukt och färskt längre. I tre-fyra dagar minst.

Färskt bröd sju dagar i veckan
Erols bröd finns förstås i den lilla butiken i anslutning till bageriet i Ramlösa. Här kan man köpa färskt bröd över disk sju dagar i veckan. Men bröd från Surdegsbageriet i Ramlösa finns också på hotell i Helsingborg, Malmö och Lund och flera företag kommer varje vecka för att hämta bröd och bullar till frukost och fika för sina anställda.
Det händer också att kunder kommer in eftersom de har ätit vårt bröd på något av hotellen vi samarbetar med, då har de frågat personalen var de köper bröd och tagit sig hit för att köpa mer. Det känns alltid lika roligt när det händer, som ett kvitto på att vi gör något bra.

“Det är smaken som gör det!”
Det är inte konstigt att allt fler upptäcker Surdegsbageriet i Ramlösa. Färskt bröd är alltid godast och tack vare Erol hantverksskicklighet får kunderna det bästa tänkbara brödet. Det ger ringar på vattnet. “Vi har faktiskt aldrig annonserat eller hållit på med sociala medier, ordet har spridit sig ändå”, berättar Erol avslutningsvis.
Jag tror att det blir så när kunderna har haft en positiv upplevelse och gillat vad de har ätit. Då kommer de tillbaka och berättar gärna om oss för andra. Det är smaken som gör det, att vi bakar riktigt bra bröd helt enkelt!
