"Han stod alltid i köket när han var liten", säger Maral och kastar en blick mot Kherlenzaya. "Det var mongolisk husmanskost – inget fancy. Men där började det."
Familjen Kherlenzaya kommer från Mongoliet. I Sverige upptäckte de något helt nytt: sushi. "Vi hade aldrig sett sushi innan vi kom hit", säger Usukhjargal. "Hemma äter man mest kött. Fisk? Nästan aldrig. Så det här var något helt annat." Men mötet med det japanska hantverket väckte något. Och nu har de förmodligen den bästa och godaste sushin i Västra Frölunda.
"Ibland tittar jag på en bit och tänker: wow, det där blev bra", säger Kherlenzaya. "Det är inte bara mat. Det är något mer: Konst"

Från andras kök till sin Sushi restaurang
För nästan tio år sedan började de som sushikockar i andras restauranger. Steg för steg växte drömmen om något eget.
"Vi ville göra det på vårt sätt", säger Usukhjargal. "Med egna smaker, inte bara följa någon annans mall."
På Sushi Koi i Västra Frölunda lagas allt från grunden. Riset får rätt textur. Fisken hanteras med precision. Och menyerna formas efter vad gästerna gillar. "Alla använder samma fisk och ris", säger Kherlenzaya. "Men smaken blir ändå vår."

En vanlig dag – fullt fokus
"Vi jobbar från morgon till stängning. Sex dagar i veckan. Och den sjunde? Den går åt till förberedelser", säger Usukhjargal och skrattar.
Restaurangen är liten och Ibland får gäster vänta. Men ingen verkar ha bråttom. "Många kommer tillbaka. En del tar med sig vänner nästa gång", säger Maral.
En återkommande scen: någon stannar vid disken, pekar och säger: "Jag vill ha den där. Samma som förra gången."
"Vi provar alltid själva först."
Special Koi. Laxnigiri. Vissa rätter dyker upp om och om igen i samtal med gäster. "Folk säger att de är lagom", berättar Kherlenzaya. "Inte för mycket, inte för lite."
Men det handlar inte bara om smaken. "Om någon vill ha lite mindre sås, eller något annat – då fixar vi det. På en gång", säger Kherlenzaya . "Vi provar alltid själva först." Alla nickar.
"Vi lagar maten som om vi själva skulle äta den. Inte bara för att det är vårt jobb."

En familj med ett mål: Bra Sushi
Alla i familjen vet vad de ska göra, men hjälper varandra där det behövs. Nya medarbetare? Det händer sällan. "Det viktigaste är att man är snäll", säger Maral. "Teknik kan man lära sig. Men här jobbar man aldrig ensam."
De använder också en modern, oljefri fritös. Ett hälsosamt val som minskar mängden fett och är bättre för miljön. "Det märks inte på smaken. Men det känns rätt", säger Kherlenzaya.
Sushi Koi i Västra Frölunda
"Vi vill att fler ska våga komma in och smaka", säger Kherlenzaya. "Det ska inte kännas märkvärdigt. Bara gott. Och välkomnande." De jobbar vidare. Långa dagar, många beställningar – men alltid tillsammans.
"Folk tror att sushi är enkelt", säger han. "Men det kräver tålamod. Och respekt för varje liten bit på tallriken."
