Det var för tio år sedan som ägaren Tomas Jonsson av en händelse kom in i takbranschen. Han blev då anställd av en takfirma i Halmstad och trivdes verkligen med jobbet.
– Innan dess hade jag jobbat på en fabrik men det passade inte riktigt mig att stå inomhus och montera. Jobbet som takläggare kändes lite friare och man får vistas utomhus, säger Tomas.
Han började på företaget 1999 och efter tio år kände han att det var dags att testa vingarna och startade då TJs Tak & Bygg som under åren fått ett brett spann av kunder.
Byter yttertak
Företagets kunder består till största del av privatpersoner och i de flesta fall renoverar och byter han yttertak men det händer också att han lägger tak på nybyggda hus. När en ny kund vänder sig till Tomas åker han ut till platsen, tittar på taket och går igenom med kunden vad som behöver åtgärdas.
– Ibland behöver det bytas rännor och även skorstenen kan behöva fogas om. Medan en del saker som till exempel vindskivor kanske nyligen har bytts och då kan de vara kvar.
Tomas berättar att många kunder ringer när det skett något och läget blir akut, som att det blivit en läcka och vatten droppar in.
– Däremot märker jag att många yngre människor som köper ett hus ofta är inne på att byta tak snabbt efter köpet.
Ett tak är en investering och Tomas menar att man bör se om sitt tak om det legat i cirka 35-40 år.
– Yttertaket kan se bra ut men pappen och läkten som ligger under kan bli dåliga liksom att det kan bli hål i rännorna.
Exklusiva förrådshus
Tomas jobbar ensam i företaget men tar hjälp av sin bror vid behov. Deras säsong sträcker sig framförallt mellan mars och november.
– De värsta och kallaste månaderna brukar jag använda till att planera in och räkna på jobb som ska utföras kommande säsong.
Till största del jobbar Tomas i Halmstad med omnejd men tar sig också an jobb i närliggande orter som Laholm, Varberg och Falkenberg. Tomas har också ett till företag, Dellas Garden, där han tillverkar exklusiva och fina förrådshus som kan användas som till exempel trädgårdsbodar, lekstugor, hönshus eller förråd. De små husen är mellan 1,5 och 5 kvadratmeter och tillverkas i moduler som kunden sedan själv sätter ihop.
– Det är ett sidoprojekt i dagsläget men min tanke är att jag ska kunna ha detta som halvtidsjobb framöver. Bara mässorna kommer igång igen ska jag åka runt på dem och visa förrådshusen, avslutar Tomas.